L'expresident de la Generalitat i històric líder de CiU, Artur Mas, ha instat Junts per Catalunya a erigir-se en “l'alternativa visible” al Govern del socialista Salvador Illa, perquè és “el que convé a Catalunya”. En una entrevista aquest dijous a Catalunya Ràdio, el president Mas ha afirmat que “l'única” alternativa potencialment guanyadora és Junts, un paper que a Catalunya, assenyala, no serà del PP i Vox, ni tampoc veu que puguin ser-ho Esquerra Republicana, els Comuns, la CUP o Aliança Catalana. “Un partit que resisteix bé en les eleccions, amb resultat digne”, ha dit de Junts, i assevera que aquest és “el gran repte sobre la taula” que ha d'aprofitar la formació postconvergent per abordar en el congrés que celebra aquest octubre. Sobre la decisió del president Carles Puigdemont de no actuar com a cap de l'oposició al Parlament, Mas ha afirmat que és “lògic”, ja que ha estat president de la Generalitat prèviament. “Però algú ho ha de fer si no és ell”, ha avisat de tota manera.
Preguntat sobre si a Junts li fa falta ser vist com un partit d'ordre per tornar a aconseguir els resultats que tenia l'antiga Convergència, Mas ha valorat que a la formació de Puigdemont se l'ha identificat de manera pràcticament exclusiva amb l'eix independentista i ha afirmat que ara, una vegada l'independentisme no té majoria parlamentària, fa falta “construir i visibilitzar bé un projecte de país sencer”. En aquest sentit, el president, ja retirat de la primera línia política, ha valorat que s'ha de “cobrir l'orfandat” de molt ciutadà que, antigament, votava CiU i que ara “s'ha quedat pel camí” i no vota Junts. “S'han de tornar a sentir acollits bé en el projecte, cal reagrupar-los”, ha apuntat, si bé ha admès que no és fàcil passar de 35 diputats a tornar a tenir-ne al voltant de 50.
S'ha transgredit l'ordre de prioritats
La pregunta clau, diu Mas, és “què hem fet malament entre tots” per veure la davallada general del sobiranisme català en les urnes. En aquest sentit, l'expresident ha apuntat a l'“ordre de prioritats”. Primer, el país; segon, el projecte; tercer el partit; i quart, la persona. Mas creu que aquests darrers anys “desgraciadament s'ha transgredit” aquest ordre de prioritats i que per això les coses han anat com han anat. “Hi ha persones que han passat per davant dels partits, partits que han passat per davant del projecte i projectes que han passat per davant del país”, apunta Mas, que assegura que no vol “posar el dit a l'ull a ningú”, sinó que és una reflexió i “que cadascú se l'apliqui”. En aquest sentit, l'expresident ha posat com a exemple d'aquest ordre de prioritats el pas al costat que va donar en deixar el lideratge de l'espai a Puigdemont el 2016. Una decisió forçada per la CUP, però que en el fons, diu, va prendre ell, perquè podia haver convocat eleccions de nou, però va voler prioritzar la circumstància única d'una majoria absoluta independentista al Parlament.
També ha afegit, com a reflexió dels darrers anys, que s'han “d'alimentar il·lusions i esperances”, perquè “sinó, la gent no s'apunta”, però que no s'ha de “menystenir la realitat”. “Vam alimentar moltes il·lusions de suport de fora, i la realitat és que tot va anar com va anar”, ha apuntat Mas. Alhora, ha asseverat que “quan vas just de forces, cap d'elles sobra”. “Per visions excessivament ideològiques o partidistes, s'ha prescindit d'actius importants, 'si jo no estic endavant, millor que no surti res'", ha assenyalat. A més, ha recordat que ell va defensar que Junts es quedés al Govern del president Pere Aragonès, “perquè si l'independentisme no és capaç de mantenir un Govern, com després s'adreçarà a la població fent creure que el projecte és possible”.
Torna el pacte fiscal i, si tira endavant, preveu suport de Junts
Mas ha admès que Junts està fent una negociació dura a Madrid, també amb el sostre de dèficit, “perquè les autonomies puguin tenir més marge per cobrir despeses públiques, perquè no s'ho quedi l'Estat”. Sobre el finançament singular que pacten socialistes i Esquerra, el president ha assenyalat que és el mateix que ja va intentar ell amb el pacte fiscal, un concert econòmic per a Catalunya. Sobre això, ha dit que “arribats a la situació que estem com a país, que la independència no ha sortit a hores d'ara, el gran repte que tens ara és tenir el menor grau de dependència possible, controlar els teus recursos per ser menys dependent”. Si la mesura finalment va en aquest sentit, Mas s'ha mostrat “convençut” que Junts ajudarà. “No em puc imaginar cap altra cosa”, ha apuntat.
Sobre un possible apropament de Junts al PP, Mas ha afirmat que no li agradaria, perquè “el PP ha actuat com ha actuat i ens ha ensenyat la cara aquests anys i encara estem patint les seves decisions”, amb la judicialització i amb la negativa al pacte fiscal o l'Estatut. De tota manera, ha assenyalat que no veuria bé que Junts i PNB quedessin “segrestats en mans del PSOE”, perquè llavors “no complirà”. De tota manera, ha apuntat que el PP “sempre va de bracet amb Vox”.
Illa, “tarannà” convergent
Pel que fa a la trobada amb el president Illa al Palau, Mas ha afirmat que va ser correcta i positiva i que van parlar de país i de l'actualitat. Preguntat per la qüestió, Mas ha afirmat que veu el gen convergent en Illa, pel “tarannà que intenta ser positiu i constructiu” i que al seu Govern va tenir gent com ell que venia del PSC. Si bé ha avisat que sap “on és cadascú” i que coneix “la mentalitat de poder que té el PSC” i les “arquitectures polítiques que els porten a ocupar el poder”, en referència a pactes com els tripartits o la manera en la qual Jaume Collboni va arribar a ser alcalde de Barcelona.
Finalment, Mas ha descartat tornar a la primera línia política de cap manera i ha rebutjat tornar si Junts li ho demana, com va fer Xavier Trias. En aquest sentit, ha afirmat que parla amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, sobre com poder vincular-se més al partit, però ha apuntat que en aquest punt de la seva vida vol mantenir-se “lluny” dels partits.