Després que ahir l'expresident Artur Mas assegurés per activa i per passiva al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que, malgrat que "l'1-O era una realitat, el 27-O va ser simbòlic", avui s'ha plantat a El món a RAC1 i ha justificat que la declaració unilateral d'independència (DUI) fos "simbòlica" sota l'argument que "en el món de la política, no s'ha de confondre mentida amb exageració".
Precisament en aquest sentit, Mas ha volgut demanar a la ciutadania que "no exagerem la declaració d'independència del 27-S" perquè, ha insistit, "va ser una resolució parlamentària simbòlica" i ha demanat al conductor del programa, Jordi Basté, que "no posi [la DUI] en el terreny de l'engany" perquè, ha reiterat, "en la política, de vegades un argument s'exagera o s'infla".
Tanmateix, però, pressionat per Basté, que no deixava de preguntar-li per la gent que s'ho va creure, l'expresident ha acabat admetent que, vist així, "pot arribar a ser un engany", però ha demanat "respecte" per les persones imputades perquè, si donen els arguments que donen davant la justícia, és perquè "s'estan jugant molt" i això, ha subratllat, "no és cap broma".
'Ni un pas enrere'
Partint de la premissa que "s'havia d'arribar fins al màxim simbolisme", Mas ha posat damunt la taula que el famós 'ni un pas enrere' "va ser veritat, però això no significava fer funcionar la República" i ha recordat que "això ja se sabia".
Justament per això, ha tornat a assegurar en relació a la DUI que "jo no vaig aconsellar fer el que es va fer", tot i que sí que ha admès que "en la victòria de l'1-O tots podíem defensar la nostra posició". El que ell hagués fet, no era declarar la independència immediatament, sinó que, segons ha volgut fer saber, el que hagués estat ideal és "explotar la victòria durant uns mesos".
Ara bé. Mas ha defensat l'actuació del president Carles Puigdemont recordant que "quan va veure que encara que convoqués eleccions s'aplicaria el 155, va canviar d'opinió" perquè, en cas que ho hagués fet i hagués convocat el els comicis i els de Mariano Rajoy haguessin tirat igualment endavant amb l'aplicació de la Constitució espanyola, "hagués estat un error" i "el ridícul seria espantós".
A presó (sense DUI)
Igualment, però, encara que no s'hagués proclamat la DUI, Mas té clar que haurien anat igualment a la presó perquè, de fet, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja hi eren abans del 27-S.
Sobre la decisió d'Anna Gabriel i els altres consellers que s'han exiliat a Suïssa i Brussel·les respectivament, l'expresident ha volgut deixar ben clar que "hem de poder acceptar que cada persona té la seva situació personal i respectar-ho, ho compartim o no" perquè "se'ls ha de respectar". Però amb Puigdemont és diferent. "He defensat des del primer moment que estigui a Brussel·les perquè sap que anirà a la presó", ha posat de relleu, al mateix temps que ha recordat que Puigdemont, a diferència de la resta, només trepitjar territori espanyol, aniria de cap a la presó.
Aquesta és una manera d'internacionalitzar el procés. Però cal anar amb compte. Segons Mas, "quan convertim el dret a decidir en la independència, es perden aliats".
Puigdemont, president?
Tot i que Mas ha deixat anar que "no li diré a Puigdemont que faci un pas al costat perquè jo he sigut president i sé que hi ha decisions que només les pot prendre una persona", l'expresident ha reafirmat que, al mateix temps, "Puigdemont té tota la raó per demanar ser investit perquè es va presentar a unes eleccions" i ha predicat per un "Govern com abans millor i amb el president Puigdemont".
A banda d'això, també ha admès que "el 27-S va quedar clar que no podíem proclamar la independència, però ens permetia continuar en el camí", malgrat que ha volgut fer obrir els ulls a segons qui posant de manifest que "la conseqüència del no-diàleg amb l'estat espanyol va portar cap a la unilateralitat".
I és que, segons ha dit, els de Mariano Rajoy i la seva justícia "es pensen que som uns pocs que ens hem dedicat a manipular tothom per convertir la sortida de la gent del carrer en un element de coacció contra l'estat espanyol".