L'expresident de la Generalitat Artur Mas insta Junts i Esquerra Republicana a "cooperar en lloc de competir" en la "batalla imminent" a Madrid per la negociació del nou finançament singular per a Catalunya que van pactar els republicans amb els socialistes en el marc de la investidura del president Salvador Illa. En aquest sentit, l'exlíder convergent assegura que aquesta pot ser una oportunitat, un "terreny de prova", per refer la unitat del sobiranisme català. "Hi som a temps", ha urgit aquest dissabte en una entrevista a l'ACN.

El president Mas ha lamentat que en la qüestió del finançament no s'hagi començat amb bon peu, afirma, perquè valora negativament que ERC "hagi tirat pel dret" i hagi negociat pel seu compte amb el PSC i el PSOE. Ja ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas va parlar de la possibilitat de suport de Junts. En aquest sentit, va apuntar que si finalment es constata que el que es pacta és un concert econòmic real, està “convençut” que Junts ajudarà. “No em puc imaginar cap altra cosa”, va dir.

Artur Mas ja va intentar impulsar el pacte fiscal el 2012, un model avalat pel Parlament que el govern espanyol de Mariano Rajoy va rebutjar. L'expresident de la Generalitat considera aquell model "pràcticament el mateix" que el finançament singular del qual es parla ara. La diferència, però, és que ara "l'arquitectura política a Espanya no té res a veure". En aquest sentit, Mas ha assenyalat que llavors el PP tenia majoria absoluta i ara el govern en minoria parlamentària Pedro Sánchez necessita els independentistes catalans

"Un escenari completament diferent", ha remarcat Mas. "Ara sobre el paper hi ha moltes possibilitats que es pugui avançar en teoria. A la pràctica ja ho veurem perquè sempre queda un punt d'escepticisme de si van seriosament i si compliran. Però l'arquitectura política d'ara és més favorable als interessos catalans", ha afegit. En aquest context, Mas ha defensat que s'ha d'aprofitar l'oportunitat "de totes totes". "Un cop constatat que la independència no ha sortit, que no vol dir que no pugui sortir en el futur, la batalla imminent és com podem fer que Catalunya sigui el menys dependent possible", ha defensat. I una manera clara de reduir la dependència és, diu Mas, sortir del règim comú de les comunitats i tenir més poders en matèria fiscal i més recursos.

Avís al PSOE per construir "una Espanya diferent"

Artur Mas creu que el govern de Sánchez té l'oportunitat de fer una aposta convençuda per aquest concert i, en cas que ho facin, voldrà dir que estan construint una "Espanya diferent" que els hi permetrà tenir per al futur una sèrie d'aliats territorials. Però també ha avisat que se'ls hi pot girar en contra. "Si ho han fet per necessitat aritmètica i es dediquen a moure peces per acabar enganyant la gent, els hi passarà factura. En canvi, si s'ho creuen de debò i construeixen una Espanya diferent, que objectivament és bo per a tots, els hi permetrà tenir uns aliats de futur que si enganyen, no tindran", ha resumit.

Si el PSOE va complint els acords, Mas creu que a la "pulsió independentista" li costarà més agafar volada, però ha deixat clar que el moviment "hi és per quedar-se". "Una cosa és que no hi hagi majoria independentista al Parlament i, una altra cosa, és que la gent es desapunti. Jo crec que la gent està més esperant a veure què passa en el futur que no pas per desapuntar-se d'entrada del projecte independentista", ha afegit.

Solidaritat, amb condicions

Mas defensa que la solidaritat de Catalunya amb la resta d'Espanya "no pot ser per sempre i a cegues" sinó que ha de tenir un "horitzó temporal i unes condicions". L'expresident de la Generalitat creu que s'ha d'anar "renovant" en funció de si les condicions pactades es compleixen o no. Es tracta, diu, d'anar revisant les condicions i, en funció d'això, pactar les quotes de solidaritat. "La solidaritat té sentit si és per ajudar els altres a tenir uns bons nivells de serveis públics i unes bones infraestructures. Fa molts anys que des de Catalunya surten un munt de diners que s'inverteixen a altres territoris, però ha arribat el punt que molts altres territoris tenen millors infraestructures que no pas el país d'origen, que és Catalunya. Això ja no té sentit", ha valorat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!