L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha reiterat aquest dimarts que la llei d'amnistia pot beneficiar al PP i al seu líder, Alberto Núñez Feijóo: "Primer perquè hi ha una sèrie de gent implicada en l'Operació Catalunya i en l'espionatge que suposo que intentaran acollir-se". "I segon, perquè quedarà el treball fet, Feijóo si un dia ha d'arribar a ser president, que s'hagi fet l'amnistia i el marró li ho hagi empassat un altre ja li anirà bé", ha afirmat en una entrevista al 324. Tot i que ara, assenyala, actuen "com a autèntiques feres salvatges en aquest tema", en "una campanya d'erosió sistemàtica", i s'oposen, diu, com ho van fer en el seu moment amb l'Estatut. "Desgraciadament, no han après les lliçons de la història i hi ha molta comèdia pel mig", ha afegit.
Així i tot, el president Mas ha afirmat que entén "que els faci mal" l'amnistia, ja que "no deixa de ser una esmena a la totalitat del procés de judicialització del procés sobiranista català" que, assenyala, va començar amb el govern 'popular' de Mariano Rajoy i el que ha qualificat d'incapacitat per a resoldre políticament les reivindicacions de l'independentisme. Per a Mas, la llei "ve a dir que l'Estat no havia d'haver actuat judicialment davant això, havia d'haver actuat políticament". "No és un punt final, és posar el comptador a zero. Poder començar una negociació política que és la que s'hauria d'haver abordat a partir de 2012, per trobar una solució política a un conflicte constitucional", ha afegit, sobre l'amnistia. "Estan rabiosos per això", conclou.
Amnistia també a Pujol
D'altra banda, Mas s'ha mostrat favorable a ampliar el perímetre de l'amnistia per a emparar "fets que poden afectar altres causes que s'han judicialitzat i estaven viciades des del principi, com l'operació de la policia patriòtica que tenia finalitats polítiques". "No només van anar a destruir els papers de Bárcenas per no esquitxar el PP, també van anar a destruir els líders independentistes, per les seves idees i per no poder derrotar-los electoralment", ha recordat. En aquest sentit, creu que el cas del també expresident de la Generalitat Jordi Pujol "és un exemple claríssim d'això, més enllà de la seva confessió, és evident que aquest cas està contaminat per la persecució política", ha assegurat.
Sobre el català a Europa: "No estem davant d'un incompliment flagrant"
Respecte que Espanya hagi acabat el seu torn de presidència en el Consell de la Unió Europea (UE) sense aconseguir el reconeixement del català, creu que es tracta del "primer semiinclompliment" del PSOE al seu acord d'investidura. "Espero no equivocar-me en què el Ministeri d'Afers exteriors s'ha pres aquest tema seriosament. Crec que a partir d'uns pocs dies el govern no tindrà la mateixa força i influència que tenia fins ara, però no estem davant un incompliment flagrant, crec jo", ha valorat. Preguntat per si confia en un referèndum emparat per la llei, ha contestat: "Ho veig molt difícil, no em vull fer il·lusions", i ha afegit que això no significa que no valgui la pena intentar-ho.