"La conspiració per destruir lideratges del món sobiranista no està tan lluny del judici que es fa pel 9-N". Així ha equiparat l'expresident de la Generalitat i president de CDC, Artur Mas, que es jutgi el fet d'haver posat les urnes per consultar la ciutadania catalana a les conspiracions entre el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el ja excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso.
En una conversa a tres a RAC1 amb l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i l'exconsellera d'Educació Irene Rigau en què han reiterat el seu convenciment que "no hi ha hagut cap incompliment de la llei", així com la seguretat que tenien que el cas no seria jutjat, Mas ha posat de manifest que, tot i que "els acusats som nosaltres, els afectats és tot el poble de Catalunya" perquè això "afecta tota la població" i "no només la gent que vol que Catalunya sigui un Estat independent".
Ortega ha volgut deixar clar que el que se'ls imputa "no és un acte criminal" sinó un "acte de democràcia", perquè es tracta de "donar veu als ciutadans", i ha titllat l'acte de "cinisme i d'una barra absoluta" perquè, a més, "qui realment va fer possible que més de dos milions de persones poguessin fer aquest acte democràtic van ser els voluntaris".
L'exvicepresidenta s'ha lamentat: "No sé com explicar a la meva filla de dotze anys el que està passant". Mentre que Rigau ha posat de manifest que "ens estan perjudicant personalment, familiarment i segurament en les carreres futures".
Això sí. Malgrat totes les conseqüències polítiques i personals que els pot comportar aquest judici, tots tres s'han mostrat convençuts: "Ho tornaríem a fer".
Estratègia per guanyar vots
"No és la primera vegada que el PP utilitza Catalunya per guanyar vots". Mas, Ortega i Rigau han carregat contra el cas Jorge Fernández perquè ells seran jutjats per "un acte democràtic", mentre que "aquests dies hem vist una conspiració en tota regla que no ha comportat cap responsabilitat i que només preocupa qui l’ha filtrat".
Mas, gens sorprès del que ha fet el ministre en funcions, ha exposat el seu punt de vista posant en relleu que té la sensació que "això en una democràcia real, una cosa així no l’aguanta el ministre de l’Interior, hi ha responsabilitats immediates".
Ara bé. L'expresident sí que ha reconegut que el que veritablement l'ha desconcertat és que "una persona que tenia tota la confiança del Parlament es prestés a aquest tipus de converses que no deixaven de ser una conspiració" i ha dit clar i català que "una Convergència forta és el que més nosa fa a l'Estat, més que la CUP o ERC".
I no només això. Els tres no s'han estat de carregar contra el ministre de l'Interior en funcions per no haver plegat, ni haver donat explicacions perquè "és immoral i d’una indecència que no hi ha Marcelo que ho aguanti".
Els forasters
Malgrat no sorprendre's dels fets, "coneixent el personatge", Ortega –que s'ha mostrat molt dolguda perquè creu "que no hi ha dret"– no s'ha pogut estar de descriure'ls com a "molt, molt forts" perquè es tracta d'un acte "brutal" que "fa un mal absolut a la política" i més encara "si no hi ha responsabilitats".
Rigau s'ha sumat a les paraules de la seva companya, però ha anat un pas més enllà i ha assegurat que escoltant les converses entre Jorge Fernández i De Alfonso ha arribat a no considerar-lo un ministre seu i ha afegit que això és un element la fa sentir "encara més forastera".
Per Mas –que ha confessat no haver parlat amb Jorge Fernández perquè no en té ganes–, "el fet greu és que un ministre de l’Interior es dediqui a això sense que passi res". L'expresident també ha volgut deixar clar que a De Alfonso el va proposar ell, però que de 135 diputats, només tres van votar en contra del seu nomenament.