El president Artur Mas prioritza evitar una repetició electoral al Parlament de Catalunya. “No seria bo. Un cop la gent ha votat, agradarà més o menys, però és el que ha votat”, ha defensat Mas, que considera que els partits i els polítics tenen la responsabilitat de construir majories i solucions perquè sigui “operatiu”. “Repetir eleccions és temps i diners”, ha insistit en una entrevista a Els Matins de TV3. Tanmateix, la repetició electoral és una possibilitat. Sobretot si el líder del PSC, Salvador Illa, no aconsegueix un acord amb Esquerra Republicana. Davant d'aquest possible escenari, és quan el president Mas proposa una plataforma conjunta entre el món sobiranista. “Sobretot entre Junts i Esquerra Republicana”, ha defensat. Mas considera que l'independentisme ha d'aconseguir quedar primera força per tenir la legitimitat de reclamar la presidència. “És el que està fent el senyor Illa”, ha assegurat. 

Aposta per quedar primera força en una repetició electoral

Artur Mas vol que l'independentisme canviï el panorama de les últimes eleccions, però és conscient que aconseguir la majoria absoluta és molt complicat. Per això, aposta perquè si aquesta hipotètica plataforma quedés primera pugui intercanviar l'estabilitat de Madrid amb la de Catalunya. “S’evitaria que la Generalitat caigui en aquesta dependència, perquè si no passarem de reclamar la independència a l'exercici de la dependència”, ha dit Mas, que també considera que la independència no s'aconseguirà en els pròxims 4 anys.

Mas no parla de tenir majoria absoluta, sinó de quedar primera força. “Si quedes primer a la Generalitat i hi ha una simetria entre Madrid i Catalunya, pots fer un acord doble. Els independentistes garantirien una estabilitat a l’Estat, i els socialistes garantirien estabilitat a Catalunya. Amb governs estables i majories molt grans”, ha defensat Mas, que proposa reeditar la coalició de Junts pel Sí, malgrat reconèixer que “la situació és molt diferent”. Tot i això, Mas insisteix que si hi ha una repetició electoral i no es canvia res, “després que no es queixin”. 

Els errors de Mas

Artur Mas creu que l'independentisme ha perdut la majoria pels efectes de la repressió per part de l'estat espanyol. “Aquest mal existeix i és poderós”, ha dit Mas, que també ha atribuït la pèrdua de la majoria independentista a errors propis acumulats. “La suma de les dues coses et porten a aquesta situació. Manca de credibilitat i desmobilització”, ha dit Mas, que reconeix que es va equivocar en situar el termini de 18 mesos per fer la independència. Tot i això, ha recordat que aleshores “hi havia partits que tenien pressa i que en aquell moment, si canviaves d'opinió eres un traïdor a la pàtria”. “Ara, del que es tracta, és quedar primer per evitar la dependència i aprofundir en una agenda reformista a fons”, ha dit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!