L'expresident del PDeCAT Artur Mas ha trencat avui el seu silenci per explicar les raons per les quals ha decidit continuar al PDeCAT i no sumar-se al nou partit de Carles Puigdemont. Ha assegurat que considera que JxCat és també el seu espai però que, després d'una carrera política apostant per la suma i la integració, no vol acabar la seva trajectòria "en un projecte que porta a la separació" entre sigles.

Amb tot, ha volgut subratllar que no farà res que es pugui interpretar com una confrontació amb Puigdemont. "Tinc encara prou sentit de projecte i país per no facilitar allò que voldrien molts, adversaris tant interns com externs, que és una baralla amb Puigdemont", ha explicat en una roda de premsa convocada als jardins del Palau Robert on es troba el despatx d'expresident.

Mas, que els darrers dies ha abordat aquesta intervenció tant amb Puigdemont com amb el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat que no té intenció de participar en les dinàmiques electorals dels partits, tot i que no ha descartat pronunciar-se sobre les qüestions polítiques que consideri convenient.

"Trist, decebut, empipat"

L'expresident s'ha declarat "trist, decebut i empipat" davant l'esquerda oberta entre les dues forces que va contribuir a construir, i ha assegurat que vol treballar per refer la unitat i a garantir que aquest trencament se superi. "Si no hi ha unitat al projecte sobiranista, ningú ens prendrà seriosament", ha advertit.

Artur Mas, durant la roda de premsa als jardins del Palau Robert / Sergi Alcàzar

Ha recordat els objectius amb què es va crear el PDeCAT, en un moment en què CDC ja no podia assumir aquesta funció, i amb la voluntat que estigués per sobre de la lluita clàssica entre dreta i esquerra, -"una lluita inútil i que no porta enlloc", ha advertit-. "Després de 30 anys d'estar treballant per projectes que sempre buscaven suma i integració i l'aconseguien, no puc ara acabar la meva trajectòria en un projecte que pot portar a la separació", ha argumentat repetidament. 

"D'altres han pres la decisió de marxar [del PDeCAT] i no la critico", ha admès tot i retreure que no s'hauria d'haver arribat mai a aquesta situació de "triar internament".

No tornarà a primera línia

"Em quedo al PDeCAT perquè és on ja hi era, i no marxo", ha subratllat per insistir que això no vol dir que hi vulgui tenir cap càrrec, ni participar en cap llista electoral ni ocupar cap responsabilitat de Govern.

Ha recordat que ja ha acabat la seva inhabilitació per haver organitzat el procés participatiu del 9-N, que està lliure i podria tornar a la primera línia, però fruit del que està passant, no hi tornarà. "Ja no tenia intenció de fer-ho i si alguna petita porta deixava oberta era perquè no sabia si dins del meu espai polític se'm reclamaria alguna mena d'ajuda. Més per sentit del deure que voluntat pròpia", ha argumentat.

Perfil institucional

Per contra, ha anunciat que té intenció de subratllar més el seu perfil institucional com a expresident -"quan a més hi ha altres expresidents que desgraciadament no ho poden fer", ha afegit en referència implícita a Jordi Pujol-. "Però subratllar el perfil institucional obliga també a allunyar-se del combat polític diari. "És molt difícil subratllar el perfil institucional si estàs al combat de cada dia", ha argumentat.

El que sí farà, segons ha dit, és: "treballar per refer la unitat que no s'hauria d'haver esquerdat mai ni dins del projecte polític ni dins de l'espai polític".

Trencar el silenci

Mas ha explicat que s'ha mantingut en silenci durant setmanes -tot i que, segons ha dit, passaven "coses molt rellevants i fins i tot molt fortes"- per no perjudicar en cap cas qualsevol possible acord dins de l'espai de Junts. Ha advertit que l'acord ha de ser possible, que ha treballat amb aquest objectiu i que pensava que sí parlava durant la negociació les seves paraules podien ser mal interpretades o fins i tot utilitzades de manera espúria per situar-lo com a corresponsable del no acord.

Amb tot, ha explicat que parla ara per dos motius. "Un, el menys important, que cada dia més hi ha gent que parla per mi. Ja posats a fer, prefereixo posar la meva veu directa", ha ironitzat.

Però hi ha afegit un segon motiu, "més important", i és que l'interpel·len directament algunes coses que estan passant i que són transcendents. "Aquests dies s'han pres decisions que no em deixen indiferent", ha advertit.

Expulsió del Govern

En concret s'ha referit a dues decisions. La primera, quan Carles Puigdemont i altres dirigents va decidir abandonar el PDeCAT per anar a una altra formació; i la segona, una remodelació del Govern que "es justifica per estar més preparats de cara a la lluita de la pandèmia" però que ha representat el cessament de l'única consellera del PDeCAT, Àngels Chacón. Ha advertit que la decisió de deixar fora un partit que dona suport al Govern, "no és neutra ni gratuïta, i té conseqüències", perquè ha contribuït a agreujar l'enfrontament.

Mas, que ha mostrat la "decepció" davant del fet que s'hagués portat als tribunals la lluita per la marca JxCat, quan hi havia un compromís signat per no utilitzar aquestes sigles de manera separada, ha advertit que quan es vol integrar i sumar el que cal buscar és allò que suma, no el que resta. "Si identifiques allò que suma, pots arribar a un acord", ha advertit abans d'acabar una roda de premsa que s'ha allargat més d'una hora.