Artur Mas ha titllat de "malentès" que el TEDH rebutgi la demanda pel 9-N, davant la manca de resposta del president. En declaracions als mitjans de comunicació aquest dijous, Mas ha afirmat que "hi ha hagut un malentès procedimental entre les parts, però no crea un precedent respecte a les causes que es puguin jutjar en un futur". "Seria una oportunitat perduda si el meu fos l'únic cas, però n'hi ha hagut molts d'altres", ha apuntat, abans d'explicar que la seva defensa creia que no calia ampliar les al·legacions i lamentar que és una llàstima perquè si hagués guanyat el cas hauria estat "una victòria política i moral".

Així, el president ha recordat que al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) hi ha "una pila de demandes, concretament per l'1-O, i això vol dir que la porta està oberta que en futures resolucions les sentències siguin diferents". "Si en aquest cas ens haguessin desestimat el fons sí que seria un toc d'alerta, però no havent desestimat el fons, sinó havent-ho resolt simplement per aquest malentès procedimental, entenc que el fons queda preservat i el terreny queda obert per futures resolucions", ha afegit. També ha descartat "absolutament" que hi pugui haver cap intromissió de l'Estat en aquesta decisió del tribunal. 

 

L'advocat de Mas, sorprès per la decisió del TEDH

La cosa és que el TEDH ha rebutjat admetre a tràmit la demanda de Mas contra l'estat espanyol per la seva condemna per l'organització de la consulta del 9-N el 2014, segons ha comunicat aquest dijous el tribunal amb seu a Estrasburg. Per una banda, ha sostingut que en la demanda no es recullen "circumstàncies especials relatives respecte als drets garantits pel Conveni i els seus Protocols", motiu pel qual ha descartat continuar l'examen de la seva demanda per vulneració de drets. Per una altra, ha indicat que ni el president ni el seu advocat no han respost als requeriments del tribunal, cosa que ha interpretat com que "no tenia intenció de continuar" i ha arxivat el cas.

Consultat per ElNacional.cat, l'advocat de Mas, el penalista de Xavier Melero, s'ha mostrat sorprès per la resolució del tribunal i ha assegurat que considerava que "no era preceptiu" respondre a les al·legacions fetes per l'estat espanyol. "No hi ha fets nous i, per tant, no teníem res a al·legar. La demanda són les nostres al·legacions", ha afirmat. La defensa estudia ara si hi ha hagut algun error en la resolució i si es podria recórrer la decisió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!