Arxivat. La Fiscalia de Barcelona ha demanat l’arxivament de la causa que encara hi havia oberta contra una professora de l’IES El Palau, acusada d’un delicte d’odi contra un alumne i fill de Guàrdia Civil per suposadament haver criticat les càrregues policials de l’1-O de 2017 a la classe. La fiscal de delictes d’Odi i Discriminació ha demanat el sobreseïment del procediment i com és l’única acusació personada, el titular del jutjat d’instrucció 7 de Martorell ha de decretar l’arxivament definitiu, segons han confirmat fonts del cas a ElNacional.cat.

El magistrat de Martorell ja va arxivar el procediment contra vuit mestres de l’IES Palau investigats el 2019, en considerar que les afirmacions que havien fet a les classes l’endemà del Referèndum no encaixaven en cap delicte. Quatre anys després, l’Audiència de Barcelona, a instàncies del ministeri fiscal, va fer reobrir el cas per una de les professores. Finalment, la Fiscalia ha demanat ara el sobreseïment d’aquest cas en assegurar que no hi ha indicis contra aquesta mestra, després de l'interrogatori d'altres professors i alumnes. La denúncia va afectar la comunitat educativa, ja que els mestres van ser assenyalats en mitjans de comunicació espanyols, i la majoria d’encausats va demanar marxar d’aquest institut, situat a Sant Andreu de la Barca, on hi ha la caserna de la Guàrdia Civil.

La frase

L’Audiència de Barcelona va fer reobrir la causa contra aquesta professora de l’IES El Palau en considerar que s’havia d’aclarir millor el que va dir a l’alumne de 12 anys i fill de guàrdia civil l’endemà de l’1-O. “Deus estar content amb el que va fer el teu pare ahir” és la frase que el menor i el seu pare asseguren que va dir-li la mestra davant dels companys de classe, acció que inicialment la Fiscalia va assegurar que encaixava en un delicte d’odi i també per un contra la integritat moral. La professora va negar haver dit aquesta frase.

Sense humiliació

El jutge de Martorell va arxivar el cas en assegurar que hi havia “contradiccions” entre les parts. A més, va afegir-hi que si la professora hagués dit aquesta frase “no era per humiliar al menor”, sinó per expressar el seu posicionament en un conflicte polític i que s’emmarca en la llibertat d’expressió. A finals de l'any passat, l’actual fiscal de delictes d’Odi, Marta Gloria López Catalá, va demanar l’arxivament del cas en ratificar que no hi ha delicte, gairebé set anys després de la denúncia del pare i l’inici de la investigació.

Casos per amnistiar

Si la Fiscalia hagués volgut acusar i dur a judici la mestra, la seva defensa podria haver demanat el seu empara en la llei d’amnistia per fets del Procés, que el ple del Congrés dels Diputats ha d'aprovar aquest dijous, després que  el govern del PSOE hagin acceptat les esmenes de Junts i ERC, com ara intentar blindar millor els acusats de terrorisme, en el cas de Tsunami Democràtic i en el dels CDR de l’Operació Judes.

Llistat de la Fiscalia

 En aquest sentit, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha informat recentment que les distintes les fiscalies d’àrea de Catalunya ultimen la recopilació de casos que podrien ser amnistiables, tal com els hi va demanar al desembre. Ha afegit que encara no tenen una llista definitiva perquè és una tasca que han de fer “manualment”, davant la manca d’un programa informàtic eficaç (una queixa repetida pel fiscal superior de Catalunya al Parlament) i els fiscals han d’anar a buscar els casos sentenciats i pendents de judici sense cap eina informàtica que faci la selecció.

Pel que fa a professors i directors d’escola, no hi ha cap causa oberta ni s'ha jutjat a cap professional per obrir els centres com a punts de votació del Referèndum l'1 d'octubre de 2017. Representants del govern espanyol sostenen, per error, en algunes afirmacions, que hi ha directors de centres en la llarga llista d’amnistiables per l’1-O. Per contra, la majoria són polítics, funcionaris i activistes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!