El jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona ha arxivat la causa contra cinc independentistes per les protestes que es van fer a la ciutat contra el Consell de Ministres que es va celebrar el 21 de desembre del 2018 a Barcelona. La jutgessa que s'encarregava de la causa ha determinat que no tiri endavant després que la Fiscalia demanés el sobreseïment provisional de les actuacions i que no hi hagués altres acusacions. En el seu escrit, el fiscal atribuïa a un dels investigats la coordinació d'una manifestació que va passar pel centre de Tarragona i va obligar a tallar la T-11 i l'A-27, però va estimar que els fets que van fer obrir les diligències "no són constitutius de cap infracció".

En aquesta causa inicialment també estava investigada l'actual diputada de la CUP Laia Estrada, però per la seva condició el cas el va assumir el TSJC, que ja en va dictar l'arxivament el 9 de juliol
 

 

 

En un comunicat, diferents col·lectius de l'esquerra independentista de Tarragona han celebrat la decisió judicial: "Aquest procediment que ara es tanca demostra una vegada més com s'utilitzen els mitjans públics, policials i judicials, en la persecució impúdica contra l'independentisme", han assenyalat. Tots els mitjans per fustigar i cansar la militància de base, per frenar-la, per retenir-la a casa atemorida i lluny del carrer i de la resposta popular. Tanmateix, però, a cada cop que piquen contra militants de l’Esquerra Independentista, com ha estat el cas, el cop se’ls gira en contra. Més convençudes que mai, totes elles continuen al peu del canó, disposades a seguir avançant, organitzant i tramant el que faci falta!".

 

El 21 de desembre del 2018, durant el Consell de Ministres, hi va haver talls a diverses carreteres i concentracions en diversos punts de Barcelona i càrregues dels Mossos d’Esquadra en el perímetre de seguretat de la Llotja de Mar, on es va celebrar la reunió de l'executiu espanyol. Les protestes van acabar amb una manifestació en la qual van participar unes 80.000 persones. Hi va haver altres manifestacions a Girona, l’Ampolla, Tarragona i Lleida

D’aquelles mobilitzacions "se’n desprengueren atestats policials que identificaven com a suposats organitzadors de les marxes, per incomunicades tot i que totalment lícites i evidentment incòmodes al poder, a 6 conegudes militants de l’independentisme popular", recorda al comunicat. Entre aquestes hi ha el cas de Laia Estrada, en aquest moment regidora de la CUP al consistori tarragoní i actualment diputada al Parlament de Catalunya. "Els jutjats de Tarragona van córrer a incriminar les 6 persones per desordres públics, tot requerint-les per prestar declaració en diferents ocasions que van anar sent desateses la majoria de vegades per part de les encausades", diuen en el seu escrit les forces de l'esquerra independentista. El cas de Laia Estrada es va arxivar el 9 de juliol. La sala civil i penal va resoldre que els fets investigats —retirar una tanca de seguretat que impedia el pas de la manifestació cap a un edifici judicial— no suposaven cap delicte, i per tant no els podia investigar ni el TSJC ni el jutjat de Tarragona que va obrir les diligències. En la seva interlocutòria, el tribunal recordava que la causa es va iniciar fa més de dos anys i mig i que des d'aleshores només s'ha aportat una minuta policial on es deia que els Mossos havien identificat Estrada i una altra persona com els responsables de retirar les tanques perquè la manifestació de l'esquerra independentista pogués arribar fins als jutjats de Tarragona. La Fiscalia ja en va demanar l'arxivament, i ara el tribunal l'ha decretat.