Capertada definitiva a la peça 5, coneguda per Villa Bugatti, del cas Volhov. Una magistrada ha acordat l’arxivament de la investigació que va iniciar el magistrat Joaquín Aguirre contra l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell pels delictes de tràfic d'influències i prevaricació, per l’operació de traslladar l'escola d’educació especial El Brot de Sant Joan Despí als terrenys que ocupa la zona de restauració de Villa Bugatti, a Cabrera de Mar. L’operació del cas Volhov, amb detencions l’any 2020, va implicar també la imputació del llavors alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts) i del regidor d’Urbanisme, Enric Mir (ERC) pel canvi de planejament que demanava Vendrell, així com de responsables del Departament d’Educació per la subvenció rebuda pel Brot.
A finals de novembre, el fiscal Anticorrupció Ricardo Sanz Gadea va demanar l’arxivament de la causa en no veure-hi cap irregularitat, que ara valida la magistrada del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, ja que el seu titular continua de baixa. “No s’ha justificat degudament la perpetració del delicte inicial”, afirma la magistrada en la resolució, que ha tingut accés ElNacional.cat aquest dijous, i en decreta el sobreseïment provisional. En aquesta peça, no hi ha cap acusació més que pugui torpedinar l'arxivament dictat per la jutgessa. El magistrat Aguirre ja es va veure obligat a arxivar la peça de l'ICAM contra Vendrell, el març passat.
Un pla "més garantista"
En la resolució, la magistrada afirma que les subvencions que va rebre la Fundació El Brot són correctes. També la modificació urbanística impulsada per l'Ajuntament de Cabrera de Mar. Hi precisa que el consistori va impulsar una modificació puntual del Pla d'ordenació urbà municipal, que "no només era idoni, sinó que inclús era més garantista" que la modificació del pla parcial que calia fer. L'exbatlle de Cabrera de Mar, defensat per Jordi Pina, fa mesos que va demanar l'arxivament de la causa perquè s'havien desmuntat tot els indicis delictius apuntats per la Guàrdia Civil.
A més a més, la magistrada restitueix el bon nom de l'exregidor Enric Mir, defensat pel penalista Mariano Bergés, i sosté que els 38.000 euros que li van trobar en dependències municipals "no hi ha indicis de la seva procedència il·lícita". Des d'un principi, Mir -a qui ERC va fer dimitir per la imputació- va assegurar que els diners eren d'una compravenda familiar.
La ingerència russa, al Suprem
Paral·lelament, l'exconseller Vendrell, defensat per l'advocat Jos Prado, continua sent incriminat per la Guàrdia Civil en la causa central del cas Volhov, rebatejada com la ingerència russa a l'independentisme català, que el magistrat va elevar al Tribunal Suprem. Hi sosté que els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont són els líders d'un grup amb 14 investigats més per assolir la independència del país, com l'advocat de Puigdemont, el penalista Gonzalo Boye; el director de l'oficina del president, Josep Lluís Alay; l'exdirigent convergent Víctor Terradellas i el diputat de Junts, Francesc de Dalmases.
Vendrell va demanar l'amnistia i el jutge li ho va denegar en la peça del cas Volhov. L'Audiència de Barcelona ha de resoldre ara el recurs dels investigats contra la no aplicació de l'amnistia així com contra la nova peça creada de la trama russa perquè el jutge ja no podia investigar més, asseguren. En aquest sentit, el fiscal Anticorrupció també ha demanat, recentment, l'arxivament de la peça 2 del cas Volhov perquè tota la informació que recull va ser traslladada a la nova peça de la ingerència russa, malgrat que l'Audiència de Barcelona va ordenar-li que aturés tota investigació fins a l'agost de 2023 i, per tant, no podria haver ampliat els imputats com va fer amb Mas, Puigdemont i el periodista Carles Porta, entre altres.
Per la seva part, el Suprem manté el seu silenci sobre si admet a tràmit o no el cas de la ingerència russa. Va rebre l'exposició raonada del magistrat Aguirre el juliol passat