Arxivat per segona vegada. Una magistrada de Barcelona ha decretat l’arxivament de la querella presentada per la fotoperiodista Sira Esclasans contra agents dels Mossos d’Esquadra en resultar ferida per un projectil de foam  a la cama esquerra quan cobria una manifestació davant el Departament d’Interior contra la sentència del procés, el 16 d’octubre de 2019. La titular del jutjat d’instrucció 25 de Barcelona va arxivar el cas el 2021 perquè no es va poder aclarir l’escopeter que hauria lesionat Esclasans, que va ser ferida quan treballava per a  ElNacional.cat. Advocades d’Irídia van aconseguir, l’octubre de 2022, que el Tribunal Constitucional (TC) ordenés la reobertura del seu cas perquè se li havien vulnerat drets fonamentals.  Ara, després d'una nova instrucció -amb l'interrogatori de dos escopeters i dos caporals dels Mossos, com a investigats-, la magistrada Elena Carasol ha decretat l'arxivament del cas en mantenir-se la incògnita de qui va ferir la fotògrafa freelance. En la resolució, la magistrada fa un resum de tot l'investigat, i sense motivació  ni arguments, arxiva el cas, afirmant “els articles abans citats”. La resolució no és ferma i es pot presentar recurs.

En la investigació del cas recollida en la resolució, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, els responsables de la Policia catalana han fugit d’estudi: no han aclarit quin dels seus escopeters podria haver ferit a la fotoperiodista i han assegurat que aquell dia en aquella zona també van actuar agents de la Policia Nacional, i es desconeix si van disparar.  Hi havia 7 furgonetes amb 5 escopeters, només dels Mossos, s’indica. L'advocat dels quatre agents investigats, Josep Lluís Florensa, va demanar l'arxivament de la causa, petició compartida per la Fiscalia, i ara assolida.

Més de 200 unitats SIR-X disparades

En la causa, la magistrada detalla que ha requerit informes dels Mossos sobre la seva actuació, i reprodueix les respostes de dos escopeters i superiors seus, a més de la declaració de fotoperiodista i del fotògraf que era al seu costat aquell dia. Ella va explicar que la nit del 16 d’octubre de 2019,  eren entre el carrer Diputació i el passeig de Sant Joan, fent fotos als manifestants i  la policia i quan es va girar per marxar-hi, va ser ferida al bessó esquerre per un projectil de foam, que va provocar-li un hematoma i una petita cicatriu. El seu company va recollir el projectil i va donar-li, però no va veure l’autor del tret.

Per la seva part, els mossos sostenen que els concentrats els van començar a llençar coses a poca distància, i que es van protegir en un camió que va quedar en mig de la via. Els dos escopeters investigats van assegurar que no van disparar pas  cap als periodistes, sinó “a la massa hostil”, i que els coordinadors van fer gestos i van dir als periodistes que s’apartessin de la zona.  L’informe de la unitat d’Afers Interns dels Mossos indica que aquella nit es van disparar 235 unitats de SIR-X i 29 de SR, però no van aportar cap fotografia per identificar els agents. I, sense autor conegut, no es pot continuar cap investigació, i per això la magistrada ha arxivat per segona vegada aquest cas, com passa sovint en aquestes actuacions policials.

Joves ferits durant l'1-O

Diversos joves van ser ferits de gravetat amb projectils de foam, especialment durant els aldarulls de les protestes contra la condemna del Tribunal Suprem als líders independentistes. Amb una campanya informativa i de denúncia, l'entitat de Drets Humans Irídia va aconseguir que el Parlament aprovés que el cos de la policia catalana ha de canviar el model de projectil de foam més letal; tot i que no va aconseguir el seu reclam que aquest fos retirat totalment del cos, com es va fer el 2014 amb les pilotes de goma.

A banda, el Departament d'Interior, finalment, va acceptar d'indemnitzar amb 69.000 euros una noia ferida greument al cap amb un foam, quan  es manifestava al barri de Gràcia. Hi ha més ferits durant l'1-O, pendents d'una resposta del Govern.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!