Amb tota probabilitat, la sentència del judici contra el procés independentista produirà un terrabastall polític i social sigui quin en sigui el sentit. Per això mateix, el moment de publicar-se és prou important, ja que depenent del moment triat l’efecte pot arribar a ser regulat en funció d’interessos polítics.
Qui té la paella pel mànec, en tot cas, són els redactors de la sentència, és a dir, el Tribunal Suprem i principalment el president de la sala Segona, Manuel Marchena, que és qui controla els tempos i té la capacitat de decidir en quin moment es donarà a conèixer.
Tot apunta que durant aquest agost s’està enllestint la sentència i el rum-rum mediàtic apunta que serà dura, de penes de presó prou llargues per als processats i per tant algú ja s’està escalfant el cap per mirar de fer-ho públic en el millor moment possible, o si més no, en el menys pitjor.
A finals d'agost?
És en aquest context que, segons avança avui mateix El Confidencial Digital, no es pot descartar una jugada múrria per part de Marchena, avançar al màxim la sentència i fer-la pública aquest mateix mes. El mitjà esmentat, que menciona fonts judicials, apunta que la sentència ja està molt més avançada del que s’esperava i que per tant, el Tribunal Suprem pot jugar ara el comodí de triar al seu interès el moment de la publicació.
De fet, segons indica el mateix mitjà, la intenció d’avançar la publicació no seria altra que “evitar mobilitzacions”, un extrem que sembla indicar que, efectivament, la sentència no serà gens tova per als processats.
És a dir, els mateixos que han de fer pública la sentència juguen ara amb el “factor sorpresa” a favor seu i amb la intenció d’agafar la ciutadania catalana desmobilitzada i, si pot ser, encara de vacances. Igual que s’entén que donar a conèixer el resultat del judici en vigílies de la Diada Nacional o de l’aniversari de l’1 d’octubre seria atiar la mobilització independentista, l’as a la màniga és procurar agafar el màxim de gent en els seus llocs d’estiueig per minimitzar al màxim les reaccions.
El joc del calendari, a més, té noves dificultats, com ara la data del 23 de setembre, quan en cas de no haver-hi investidura d’un nou president del govern espanyol es convocarien eleccions automàticament per al novembre.
El Suprem, doncs, té una carta amagada, i pot estar disposat a jugar-la.