Un dels ascendits al nou Tribunal Constitucional fruit de l'acord entre PSOE i PP, Enrique Arnaldo, va escriure el 2017 un article contra el president Carles Puigdemont i a favor de la intervenció de Catalunya amb el 155. Arnaldo, que és lletrat de les Corts espanyoles, està considerat pròxim al PP i ha participat a la FAES, el think tank que va crear José María Aznar.
El nou membre del Constitucional va publicar el 21 d'octubre del 2017 un article al diari El español, a favor de l'aplicació del 155 a Catalunya i acusant Puigdemont d'haver provocat aquesta mesura. Amb el títol d'Una mesura necessària, Arnaldo donava arguments a favor de la intervenció de Catalunya. "L'únic article de la Constitució pensat per no ser aplicat mai acaba de ser activat després d'haver constatat la sostinguda, constant, manifesta, negligent i contumaç actuació de la comunitat autònoma de Catalunya d'incompliment de les seves obligacions constitucionals i legals en declarar-se, sense més, zona exempta de la Constitució, en rebel·lar-se contra la supremacia d'aquesta i substituir-la per la seva voluntat nua", escrivia.
"La dignitat de l'Estat constitucional, l'ésser i existir de l'Espanya constitucional no poden admetre l'arrumbament de la llei i del Dret, la destrucció del principi de sobirania nacional, l'abolició de la Monarquia parlamentària o el caràcter derivat (i no originari) de les autonomies, que són els elements nuclears del nostre Estat", afegia.
Segons el nou membre de l'Alt Tribunal, la resposta de l'Estat no podia "basar-se en la cooperació perquè la via col·laborativa ha fracassat a causa de la negativa repetida de la Generalitat a tornar a l'ordre constitucional". "Les mesures són, si es vol utilitzar l'expressió vulgar, dures. Però han de ser-ho, ja que l'enorme gravetat de la situació ho requereix. Per raó d’això les mesures són proporcionades, atès que són les estrictament necessàries per aconseguir el fi pretès: tornar a la Constitució. Aquest objectiu no admet dreceres, però tampoc mitges tintes, perquè és l'Estat social i democràtic de Dret, i la seva supervivència, el que està en joc. La intervenció és temporal i admet la seva graduació en funció de les circumstàncies. Es concreta un dies ad quem : unes noves eleccions autonòmiques", insistia aplaudint la decisió del llavors president espanyol, Mariano Rajoy, acordada amb el PSOE.
Arnaldo, que està casat amb Isabel Benzo Sain, alt càrrec dels governs d'Aznar, ha participat en actes del PP i de FAES, com aquesta escola d'estiu a Tarassona (Saragossa) el 2014. En aquest acte va lloar la idea de "patriotisme constitucional" que va intentar impulsar Aznar.
Al Tribunal Constitucional, que tenia un terç amb el mandat caducat, hi entraran quatre persones consensuades per PSOE i PP. En renovar-se parcialment, la majoria continuarà sent conservadora a l'alt tribunal. Els nous membres seran la presidenta de la sala penal de l'Audiència Nacional, Concepción Espejel; el lletrat de les Corts Generals i exvocal del CGPJ, Enrique Arnaldo Alcubilla; la magistrada del TSJ d'Andalusia, Inmaculada Montalbán, i el magistrat de l'Audiència Nacional, Juan Ramón Sáez. La relació és de dos conservadors i dos progressistes, els mateixos que marxen. A Espejel i Arnaldo se'ls considera propers al PP, mentre Montalbán se la situa a l'òrbita del PSOE i Sáez a la de Podemos (i abans Izquierda Unida). Mentre Sáez va absoldre el major Trapero, Espejel va formular un vot particular perquè creia que se l'havia de condemnar. Surten del TC els conservadors Juan José González Rivas i Andrés Ollero i els progressistes Encarna Roca i Fernando Valdés.