Les baralles internes a la Moncloa no són una novetat. Però la d'ara, ve derivada per un dels ministeris més irrellevants del govern espanyol: el de Consum liderat pel ministre d'Unidas-Podemos, Alberto Garzón. Després de la polèmica entrevista al diari britànic The Guardian on criticava les granges espanyoles, ha estat el president del seu partit al Congrés, el català Jaume Asens, que ha sortit per defensar-lo i carregar contra el PSOE de Pedro Sánchez: "Ens han llançat un entrecot a la cara", en declaracions a RNE.
Rufián el defensa
Així doncs, ha insistit en lloar el missatge del seu company: “Garzón ha dit la veritat, el que diu la Comissió Europea, diferenciar la ramaderia extensiva de la intensiva, que produeix carn de pitjor qualitat”. Acusa sectors del PSOE de deslleialtat i assenyala especialment el president del Govern de l'Aragó, Javier Lambán, a qui exigeix una disculpa, i recorda: “El senyor Garzón parla com a govern, no com a particular”. En aquest sentit, Podemos ha trobat més recolzament d'Esquerra Republicana que del seu propi soci de partit. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha sortit a defensar el ministre: "Defensar la ramaderia extensiva davant de les macrogranges no és criticar les ramaderies, és criticar les ramaderies dolentes. Com defensar unes condicions de treball dignes no és criticar les empreses, és criticar les males empreses. I fins aquí el festival d'obvietats".
Garzón reitera el seu discurs
Garzón es defensa: “Han sortit presidents d'altres comunitats autònomes a criticar-me utilitzant la mentida i interposant l'interès partidista malgrat que a les seves comunitats s'estan fent polítiques molt bones. Com Castella-la Manxa, que ha aprovat una moratòria a les macrogranges perquè ha detectat que hi ha un problema”, subratlla en relació amb el president manxec, el socialista Emiliano García Page, que també el va criticar.
El sector d'UP ha donat suport a Garzón davant les crítiques dels socialistes, i es remet a l'Agenda 2030 amb els objectius de desenvolupament sostenible que tots defensen i llueixen amb el pin circular multicolor des de fa anys, l'Associació Empresarial Càrnia, Anafric, estudia emprendre accions legals contra el ministre. Anafric, associació d'àmbit nacional que defensa els interessos de les empreses ramaderes i càrnies, considera que aquestes afirmacions són "una infàmia i una burla" i mostren "un absolut desconeixement del sector", per la qual cosa va a demanar una reunió "al més alt nivell" per reivindicar el seu bon fer i exigir una rectificació.
Volen investigar l'Església espanyola
Més enllà d'aquesta polèmica entre socialistes i podemites, Asens també treu pit de la feina feta des del seu partit i considera que han complert la seva funció, que s'ha posat en marxa més de la meitat de l'acord de legislatura i que ara intentaran pressionar per continuar complint punts com la derogació de l'anomenada “llei mordassa”.
El català aposta per no fer grans canvis a la Reforma Laboral al Congrés, perquè és fruit d'un acord amb els agents socials, i anuncia que el seu partit promourà una comissió de recerca sobre els abusos sexuals dins l'església catòlica: “No podem ser una anomalia a Europa, on han estat les mateixes autoritats eclesiàstiques les que han promogut investigacions. Proposarem crear una Comissió de Recerca al Congrés sobre els abusos sexuals de l'Església"”.