El candidat dels Comuns a les eleccions europees, Jaume Asens, ha aplanat aquest dimecres l'acord de la seva formació amb el PSC per poder investir Salvador Illa. En una entrevista a SER Catalunya, qui ocupa la posició número 3 de la llista de Sumar per als comicis del 9 de juny ha apuntat que "no es pot anar a les negociacions amb línies vermelles" perquè és una "mala pràctica". En tot cas, Asens considera que s'hi pot anar amb "exigències" i que cadascú hi ha d'anar amb el seu programa a negociar, però que "tampoc no es poden convertir en taules de Moisès inamovibles". Paral·lelament, l'exdiputat al Congrés s'ha mostrat "convençut" que el seu espai polític serà "capaç de flexibilitzar" les seves posicions, un pas que també espera que faci el PSC "amb moltes de les coses que ara està defensant, si vol tenir una investidura".

En la mateixa qüestió, Jaume Asens ha volgut situar com a exemple el que ha fet el PSOE a les darreres eleccions: "Sempre s'han presentat amb un programa, però després han tingut la capacitat de flexibilitzar les seves posicions i per això hem pogut avançar en una agenda social amb mesures com la reforma laboral, l'escut social, l'Ingrés Mínim Vital o les pujades del Salari Mínim Interprofessional, que no eren al programa del PSOE, com tampoc no hi era la llei d'eutanàsia o la llei de memòria democràtica". En l'eix territorial, Asens ha volgut subratllar el "gir de 180 graus" dels socialistes: "Parlaven de portar el president Carles Puigdemont detingut i al final s'ha aprovat una amnistia. Han passat de dir que la sentència als presos va ser justa als indults, han passat a defensar una agenda de desjudicialització".

 

Aquestes declaracions del candidat de Comuns Sumar a les eleccions europees arriben dos mesos després que la legislatura catalana embarranqués per la negativa del seu espai a aprovar uns pressupostos si el Govern no es comprometia a paralitzar i aturar el Hard Rock. Al llarg de la campanya del 12 de maig, Albiach també va insistir que només donarien suport a un Govern que fes aquest pas. Deu dies després dels comicis, Asens ha obert la porta a un pacte amb el PSC sense posar aquest projecte com a línia vermella ni tampoc el rebuig a l'ampliació de l'aeroport del Prat. D'altra banda, a les eleccions, els Comuns van perdre la representació que tenien per la demarcació de Tarragona.

Un "procés de reflexió i autocrítica" a Sumar

Al llarg de l'entrevista, Asens ha estat preguntat pels mals resultats de Sumar a les darreres convocatòries electorals: a les gallegues no van aconseguir representació, al País Basc la van obtenir per la mínima i a Catalunya van passar de 8 a 6 escons. En aquest context, el dirigent ha admès que "cal un procés de reflexió i autocrítica" en el si de l'espai per aquests resultats i que això obliga a "parlar de com refer l'espai i cosir el que s'ha estripat" amb Podem. Asens reconeix que "l'escissió de Podem del grup parlamentari penalitza" i ha evitat rivalitzar amb la candidatura d'Irene Montero: "És una llista germana, cal remar conjuntament i trobar els màxims espais de consens".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!