L'exdiputat d'En Comú Podem i membre de l'equip negociador de Sumar amb Junts, Jaume Asens, ha assegurat que la llei d'amnistia és el "pagament" perquè Junts doni suport a la investidura i no la condició prèvia del partit de Carles Puigdemont per "començar a parlar-ne" i negociar-la, com va expressar l'expresident en el discurs d'aquest dimecres per anunciar les seves condicions. "No són les condicions prèvies, són les condicions per a la investidura", ha defensat Asens aquest dimecres en una entrevista en Onda Cero, on ha incidit en el fet que el "centre de l'acord bàsicament es redueix a l'amnistia" i que la resta de les peticions són "ornament". Asens, figura pròxima a Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, ha instat a "partir de la premissa" per la qual, en una negociació, es parteix d'"una posició de màxims" que es va "flexibilitzant" i que les peticions es van "suavitzant" o "matisant". En aquest sentit, ha afirmat que veu "voluntat" per part de Puigdemont d'acostar posicions de cara a la negociació, ja que si no volgués fer-ho hauria exigit un referèndum, línia vermella a Madrid, i no es podrien continuar les converses per a la investidura. "Crec que les exigències que va posar sobre la taula posen en evidència que hi ha voluntat de dialogar", ha agregat.
Asens considera que la llei d'amnistia "és una fórmula constitucional i democràtica, i que, per tant, es pot explorar", mentre que apunta que si la condició de Puigdemont hagués estat el referèndum d'autodeterminació, "no hi hauria negociació possible". El negociador de Sumar també ha assenyalat que "Puigdemont va parlar de llei d'amnistia, però no va descartar altres vies que tinguin el mateix resultat, però amb altre nom", i afirma que no està autoritzat a parlar de quines serien aquestes altres formes, ja que "la transparència no pot ser absoluta en una negociació tan delicada com aquesta". L'exdiputat dels comuns ja va afirmar aquest dimarts al Matí de Catalunya Ràdio que veu "difícil, però no impossible" que es pugui aprovar una amnistia abans del debat d'investidura de Pedro Sánchez, però "perquè passi el PSOE s'hauria de moure ja perquè s'hauria de registrar a mitjans de setembre perquè es pugui veure abans del 27 de novembre".
La reunió la va demanar Puigdemont
Segons ha explicat Jaume Asens, la reunió d'aquest dilluns a Brussel·les entre ell, Yolanda Díaz, Puigdemont i Comín la va demanar el mateix líder de facto de Junts, i els representants de Sumar i En Comú Podem no van tenir "cap problema en acceptar". En aquest sentit, Asens afirma que es va voler escenificar en el Parlament Europeu "per no enganyar la ciutadania" i no fer un diàleg des de la clandestinitat, "com fa el PP, que negocia amb Puigdemont a través d'emissaris", ha valorat. L'exdiputat i jurista ha afirmat que reunir-se amb l'expresident implica reconèixer la seva legitimitat com a líder polític, cosa bàsica en qualsevol negociació política, però sosté que "això no vol dir compartir els seus raonaments".
En contra de la figura d'un relator
D'altra banda, el membre de l'equip negociador de Sumar ha confessat que veu "problemàtica" la figura d'un relator, i advoca per un "facilitador" que fes aquest treball de medicació i fos "neutral i amigable". "Quan es parla d'un relator, a mi això em sembla que és propi dels conflictes armats o els processos de pau. Jo crec que hi ha altres fórmules", ha asseverat Asens, que ha augurat que aquesta figura "allargaria molt" un procés de negociació que és "entre partits" i no "entre un govern i un altre govern".
Reunió Díaz-Puigdemont a Brussel·les
L'eurodiputat de Junts Carles Puigdemont i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, es van reunir aquest dilluns durant tres hores a una sala del Parlament Europeu a Brussel·les per abordar la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez. En acabar la trobada, ambdues parts han emès un comunicat conjunt en què apunten que la trobada ha permès establir una "relació normalitzada i estable" entre partits i en el qual coincideixen en "explorar totes les solucions democràtiques per desbloquejar el conflicte polític" entre Catalunya i l'Estat. A la sortida de la reunió, Díaz s'ha mostrat optimista sobre les possibilitats d'investir Sánchez i convençuda que hi haurà més trobades amb Junts.