El líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha acusat el Tribunal Suprem de demorar l'informe dels indults perquè intueix que Pedro Sánchez els vol concedir. En una entrevista amb l'ACN, Asens ha lamentat que això sigui així i ha assegurat que el tràmit és "absolutament injustificable". "Hi ha una intencionalitat, més quan es comença a explicitar la voluntat del govern espanyol de resoldre'l favorablement", ha dit. 

El cap dels comuns al Congrés admet que ja sap "què en pensa Marchena" sobre la petició d'indult, després de les resolucions sobre els tercers graus. En tot cas, l'insta a dir "el que consideri oportú" en aquest informe —que és no vinculant— però anima a "resoldre-ho de manera immediata, perquè aquesta és l'única causa amb presos que té, i aquesta demora no té raó de ser". En aquesta mateixa línia, ha instat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a enllestir la reforma del delicte de sedició del Codi Penal i mostrar que aquesta tardança no es deu a "càlculs electorals"

Eleccions en "anomalia democràtica"

De cara a les eleccions del pròxim 14 de febrer, Asens ha admès que "és difícil" pensar que els presos estaran en llibertat i ha afirmat que es tracta d'una "una anomalia democràtica" que se celebrin unes noves eleccions amb els presos independentistes sense llibertat. Per ell, això "afecta tota la campanya" perquè no permet que es pugui celebrar "amb igualtat de condicions per part de tots els partits".

"Si el Suprem volgués evitar aquest escenari podria fer-ho resolent ràpidament l'expedient que té al seu despatx. Dubto que el tribunal vulgui facilitar les coses perquè mai ha estat el seu ànim", ha explicat a l'ACN.

jaume asens - acn

Imatge: ACN

Paral·lelament, el dirigent dels comuns també urgeix el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, a enllestir la reforma del delicte de sedició del Codi Penal. Creu que Campo actua de forma "poc seriosa", ja que inicialment s'havia compromès a presentar-la abans d'acabar el 2020. Sánchez va dir que l'objectiu era presentar-la el 2021, sense més concreció en els terminis.

"Pensem que pot actuar per criteris d'oportunitat política o electoral. No som nosaltres qui ens disputem el vot amb Ciutadans", ha asseverat Asens, que creu que els socialistes "tendeixen a mimetitzar-se" amb la formació liberal quan entren en campanya. No troba "comprensible" que el ministeri necessiti "tres anys" per "estudiar altres Codis Penals de països europeus" i retreu al PSOE que es mogui "al ritme d'una tortuga". Per tot plegat, anima Campo a "esvair dubtes", reformar ja el delicte de sedició i demostrar que el retard no respon a càlculs electorals de cara als comicis al Parlament.

Una llei amb dilemes

Asens admet que hi ha la possibilitat que la proposta que es faci des de Justícia es quedi curta. Partidari d'una derogació del delicte de sedició que intueix "difícil de materialitzar", el líder d'Unides Podem i dels comuns a Madrid opta per una modificació del tipus penal en què s'expliciti que per cometre un delicte de sedició hi ha d'haver-hi ús d'armes. Amb tot, avisa al ministre que aquesta llei no tirarà endavant si no compta amb el suport d'Unides Podem i dels independentistes: "Tothom haurà de fer un esforç per flexibilitzar les seves posicions i cedir". També hi preveu un "dilema" si la proposta final dista de la inicial. Aleshores, suggereix, caldrà decidir si s'accepta "una reforma descafeïnada de mínims però que representi un avenç respecte el que tenim ara".

D'altra banda, Asens ha celebrat que Sánchez fes "autocrítica" en la roda de premsa després del darrer Consell de Ministres de l'any en relació als independentistes, dient que tothom havia comès "errors" respecte a Catalunya. Ara, li demana que reconegui que Catalunya "viu en una situació d'anomalia democràtica" i avançar en el marc de la taula de diàleg.

Sobre l'amnistia

Els comuns presenten la via de l'indult i la reforma del delicte de sedició del Codi Penal com les dues vies per a alliberar els presos. L'amnistia, per la qual advoquen els partits independentistes, "podria ser una solució ideal en un altre context, però en aquest no és viable", segons Asens. Amb tot, retreu a JxCat, ERC i la CUP que després de tres anys de legislatura esperessin "a l'últim minut, a l'últim ple" per a presentar una proposta que acaba sent "declarativa i per salvar l'expedient, i en clau molt electoral". Asens, que veu un "error" que els independentistes "menyspreïn" les dues vies per les què aposten els comuns, insisteix que la llei de l'amnistia es podria haver plantejat una proposta legislativa al Congrés, o impulsar-la al Parlament per elevar-la després a la cambra baixa. "Proposar-ho no vol dir només dir-ho als mitjans", els retreu.