El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha avalat el decret que va aprovar ahir dilluns el Govern amb l'objectiu de blindar el català a les escoles i ha defensat que "sí que compleix" amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un 25% en castellà a les aules així com amb l'acord assolit amb ERC, Junts i el PSC. "Nosaltres considerem que sí que compleix", ha insistit Asens aquest dimarts al matí en una entrevista a TVE, en què ha criticat el "canvi de posició a última hora del PSC", que s'excusen pel fet que el decret no recull amb plenitud, segons ells, l’acord fruit del consens treballat pels grups.
El diputat dels comuns a la cambra baixa ha argumentat que el text del decret "és el mateix" que el de la proposició de llei acordada amb ERC, Junts i els socialistes. "No entenem a què obeeix el canvi de criteri. No té a veure amb un canvi en el text, és el mateix", ha dit Asens, que ha subratllat que el que diuen ambdues normes és que "s'ha de funcionar amb criteris pedagògics més que amb percentatges".
Suport dels comuns al decret
En tot cas, Asens ha remarcat que, si el decret no complís, "qui ho ha de decidir és la justícia o el Consell de Garanties Estatutàries", que ara s'ha de pronunciar sobre la llei després que les tres dretes del Parlament la portessin davant aquest organisme amb l'únic objectiu de bloquejar-la i endarrerir la seva aprovació. El president d'Unides Podem al Congrés ha afirmat que "ha de ser cada centre el que en funció de la realitat sociolingüística decideixi com adaptar-se al decret". Per això, Asens ha avançat que el Govern podrà comptar amb el suport dels comuns per convalidar el decret al Parlament.
Cimera de l'OTAN
Asens ha criticat l'OTAN i ha opinat que l'objectiu a "llarg termini" per a Espanya hauria de ser abandonar l'organització. "Ara que ja no estem en la guerra freda creiem que les coordenades haurien de ser unes altres i trobar la nostra pròpia estratègia que prioritzi els interessos europeus i no els dels EUA", ha dit. Tanmateix, Asens no ha tancat la porta a l'assistència d'Unides Podem a la cimera de l'aliança atlàntica que se celebrarà a Madrid a finals de juny. "Ho hem de discutir. Aquesta actitud crítica pot ser compatible amb una representació institucional", ha defensat. Cap ministre d'Unides Podem va assistir ahir dilluns a l'acte de commemoració del 40è aniversari de l'entrada de l'estat espanyol a l'OTAN i Podem va afirmar que el partit no participaria en la cimera del mes que ve.
Protagonista involuntari
La setmana passada, Jaume Asens es va convertir en el protagonista involuntari d'una nova disputa entre Junts i Esquerra després que Gabriel Rufián censurés que visiti sovint els exiliats a Waterloo. Aquestes paraules del republicà li han valgut moltes crítiques i, de moment, ni ell ni el partit han rectificat. El mateix president Puigdemont va agrair-li en un missatge de Twitter a Asens el seu compromís malgrat les diferències ideològiques i Comín va reivindicar la seva amistat.