El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat aquest dijous que de vegades l'"exasperen els ritmes" del PSOE dins del Govern de coalició davant de la tramitació dels indults als presos polítics.

En una entrevista a Ràdio 4 i La 2, Asens ha lamentat que aquesta situació condueix a cronificar els problemes, al seu entendre: "No hi ha res més semblant a la injustícia que una justícia que arriba tard". "Si fos per nosaltres, els presos ja estarien en llibertat. Però som els socis minoritaris d'un Govern de coalició", i ha destacat que Podemos defensa que els indults es tramitin i concedeixin per la via urgent. També ha lamentat les diferències que manté sobre això amb el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, qui no se li "posa al telèfon últimament".

A més, també ha revelat que el govern espanyol no controla l'actuació de la Fiscalia, després del recurs presentat al tercer grau dels presos independentistes: "El que no pot fer, en assumptes concrets, és donar ordres polítiques de com actuar. De fet tenim fiscals al Suprem que escriuen articles contra el Govern".

"El problema que tenim a Espanya és que tenim uns fiscals i uns jutges que se senten imbuïts per la sacrosanta missió de defensar una idea molt conservadora d'Espanya, i creuen que el govern espanyol és el seu enemic", ha afegit.

Els aldarulls per Hasél

Sobre els aldarulls en les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasel, Asens ha dit que "no es pot banalitzar el que ha passat i no és solució fer aldarulls, però no ha de servir per desenfocar l'origen del problema i deslegitimar les raons de fons".

manifestación disturbios Barcelona Pablo Hasél segunda noche - Sergi Alcázar

Foto: Sergi Alcàzar

"És una espurna que connecta amb altres malestars difusos de la societat, com que un de cada dos joves estigui a l'atur o tinguem el Rei Emèrit als Emirats Àrabs o tenir un CGJP segrestat pel PP", la qual cosa ha titllat literalment d'anomalies democràtiques.

Pactes postelectorals: amb Junts, no

Després de les eleccions catalanes, ha detallat que els comuns estan en contacte amb ERCPSC i la CUP, formacions amb què considera que comparteixen moltes coses: "No dic que no tinguem coses en comú amb Junts, però els nostres projectes de país són molt diferents".

"Això no vol dir que no puguem arribar a acords. Hem arribat a acords a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat. Crec que Junts no és exactament el mateix que CiU, encara arrossega inèrcies del passat", ha afirmat.

En canvi, li "agrada" la fórmula d'un Govern amb els comuns i ERC i el suport des de fora del PSC amb la seva abstenció, un acord que considera viable; sobre la CUP, ha dit que "podria ser allà" encara que no els veu governant.

D'altra banda, ha assegurat que el candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, "s'autoenganya quan pretén ser investit amb uns números que no donen", i ha considerat que no s'hauria de presentar a una investidura sense tenir-la garantida. I ha mantingut que, per ser investit, Illa hauria de buscar el suport dels republicans: "Com pot ser que vetin ERC quan no han vetat a Junts en la Diputació [de Barcelona]?".