Mentre el seu soci de Govern, Junts, recorda a Oriol Junqueras de la mà de la diputada Elsa Artadi que "no es pot descartar cap camí" cap a la independència; des de l'altre govern de coalició, en aquest cas l'espanyol entre PSOE i Unidas-Podemos, lloen el que consideren que ha estat un gest de bona voluntat del líder d'Esquerra. En una carta publicada a La Sexta, Junqueras aposta per la via del referèndum pactat i la contraposa amb d'altres unilaterals: "I avui seguim creient que la millor via, com sempre hem defensat, és l'escocesa. La via del pacte i l'acord, la via del referèndum acordat. És l'opció que genera més garanties i reconeixement internacional immediat. Perquè sabem que d'altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l'objectiu a arribar".
Aquesta declaració de principis a les portes d'uns possibles indults, ha estat aplaudida pel president d'Unidas-Podemos al Congrés, Jaume Asens: "La resolució del conflicte a Catalunya passa inevitablement per la llibertat dels presos i el diàleg. Davant d’una finestra d’oportunitat per fer-ho realitat, cal valorar el missatge d’empatia de Junqueras", ha escrit a twitter.
Amb l'adjectiu 'empatia', Asens aplaudeix una via que s'allunya de la que precisament declarava aquest dissabte passat a RNE, assegurant que l'independentisme havia de renunciar abans de seure a la taula de diàleg: "El gest dels independentistes és seure i renunciar a la via unilateral". De fet, va arribar a afirmar que aquest gest "ja l'estan fent" i avisa que és una "oportunitat històrica i no es repeteix sempre". Unes idees que topen amb "l'embat democràtic" que planteja la CUP o les altres vies que no descarten, si són necessàries, des de Junts.
Moncloa i Junqueras, sobre els indults
Més enllà de la qüestió de fons, el que ara s'ha de resoldre de forma immediata són els indults i, amb ells, tant la Moncloa com Junqueras en aquesta carta, es posen d'acord. Des del govern de Sánchez aplaudeixen i transmeten bones sensacions. L'executiu central veuen com a "significatiu" el moment de distensió que s'està produint entre les dues administracions. Fonts del govern espanyol es fixen primer en la carta enviada per Oriol Junqueras i després en els discursos d'Aragonès i Sánchez a l'acte de Foment del Treball a Barcelona aquest matí. "El cert és que el quadre del dia es veu bé en perspectiva, com una mostra d'un temps de concòrdia i diàleg", asseguren aquestes mateixes fonts.
De l'altra, Junqueras ho considera una mena de deferència a l'entesa de tot aquest diàleg que planteja i reitera a la carta: "Per nosaltres, ho hem explicat moltes vegades i ho seguim defensant sense matisos, l'amnistia és la nostra prioritat per acabar amb la persecució judicial. La qüestió no acaba ni amb els exiliats, ni amb els presos i preses polítiques, sinó que s'ha de fer extensiva a les altres 3.000 persones que pateixen causes judicials. Malgrat tot, la gestualitat que pugui alleugerir el conflicte, pal·liar el dolor de la repressió i el patiment de la societat catalana, i qualsevol gest en la línia de la desjudicialització del conflicte, ajuda a poder recórrer aquest camí".