L’exdiputat dels comuns al Congrés dels Diputats i actual negociador de Sumar, Jaume Asens, ha explicat aquest dilluns que preveu un acord entre el PSOE i Junts per Catalunya imminent. “En les pròximes hores, com a màxim demà”, ha apuntat aquest dilluns el jurista encarregat en els darrers mesos de ser el referent sobre una llei d’amnistia del partit de Yolanda Díaz. L’exdiputat dels comuns ha opinat, també, que ara mateix no veu “cap obstacle important” perquè els socialistes segellin amb el partit de Carles Puigdemont un acord d’investidura per mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa durant aquesta legislatura. "Estem a la fase final del pacte i afinant la lletra petita de la llei perquè no hi hagi ambigüitat i els jutges es limitin a aplicar la llei", ha rematat. 

Asens ha estat preguntat en una entrevista a RNE si la llei d’amnistia, en cas de prosperar, tindrà un redactat ‘ad hominem’ per l’entorn de Carles Puigdemont perseguit pel fet de ser independentista, encara que els seus actes no tinguin a veure de forma directa amb la confecció de l’1-O. El jurista ha esquivat la qüestió, assegurant que ara mateix no s’està fent una “enumeració expressa de casos”, sinó que “s’està pensant en grups concrets de persones” per tal de “revertir la judicialització de l’època del PP”. Així, no s’ha referit de forma expressa als casos de Laura Borràs o de Josep Lluís Alay. Sí que ha assegurat que els jutges espanyols “apliquen la llei, però amb ‘lawfare’ i guerra bruta” perquè “tenen ideologia”. Ha comparat, doncs, l’acarnissament dels magistrats espanyols amb independentistes amb el tracte que han rebut els exiliats davant dels tribunals europeus.

Jaume Asens ha opinat en aquesta entrevista que “tot el món ha d’assumir que es van cometre errors, i corresponsabilitzar-se d’aquests errors, per les dues bandes”; en referència a l’Estat i l’independentisme, pels fets del 2017. Ha considerat que la Generalitat presidida per Carles Puigdemont va “col·locar-se d’esquena a una meitat dels catalans”, però ha assenyalat que “la unilateralitat de l’independentisme” es va produir com a resposta a “la unilateralitat del Tribunal Constitucional”.

“Ara hem de solucionar el Procés de forma dialèctica, i on hi ha acord no hi ha unilateralitat”, ha opinat quan se li ha preguntat sobre si un acord entre PSOE i Junts ha d’incloure una renúncia de l’independentisme a tirar pel dret en cas que es produeixi un nou xoc. Per a armar-se d'arguments, Jaume Asens ha assenyalat que una demostració "clara" del seu discurs és que "els independentistes ja no plantegen un desafiament, sinó un acord de convivència perquè el rellotge es posi a zero i comenci una nova etapa".

Sí que ha valorat positivament que existeixi la figura del verificador en els pactes que signin PSOE i Junts per Catalunya. Ha assenyalat que per a Sumar no és cap necessitat, però que ho veuen comprensible davant "la desconfiança històrica de Junts amb el PSOE". Ha mostrat sorpresa, però, per l'exigència d'un verificador per part d'Esquerra Republicana. "Ha estat negociant durant la passada legislatura amb nosaltres i el PSOE sense aquesta necessitat", ha recordat.