El diputat d'Unidas Podemos Jaume Asens celebra que la Fiscalia del Tribunal Suprem consideri que la fortuna del rei emèrit, Joan Carles I, la va guanyar a base de "comissions com a intermediari en negocis internacionals". Ara bé, continua sent escèptic sobre la traducció que tot plegat pugui tenir en l'esfera política. D'una banda, no descarta que Fiscalia pugui "cridar a declarar" l'emèrit. De l'altra, recorda que des del Congrés dels Diputats, les forces majoritàries continuen sent monàrquiques. Fins i tot el seu soci de govern central, el PSOE: "Tothom sap que són monàrquics. Però no es tracta de tenir afecte o no a la corona. Se'ls hauria de preguntar a ells, però la ideologia els ho impedeix", ha dit en declaracions a TV3.
La negativa majoritària a una comissió d'investigació a Joan Carles I continua sent la predominant entre els diputats del Congrés. I Asens s'ha mostrat més crític que mai en la definició dels socialistes: "Al PSOE no li poden tremolar les cames pel que digui el PP o Vox". Aquesta frase li ha servit per qüestionar el paper del partit de Pedro Sánchez en l'àmbit monàrquic però també en el jurídic, les relacions amb els independentistes i, fins i tot, en les polítiques socials a seguir. El tema més calent, ara mateix, la creació d'una companyia elèctrica pública que promouen des de Podemos: "No ens oblidem que el PSOE ve d'on ve i que s'aparti del camí de la dreta, que és la seva naturalesa, és gràcies a nosaltres".
Asens s'atribueix tots els mèrits
Aquest recordatori d'Asens també va, a la vegada, en la direcció oposada i mira cap a Catalunya per llançar un missatge: sense ells, les aspiracions independentistes encara estarien més minvades: "Moltes coses de les que estan passant no s'haguessin complert si haguessin negociat amb Ciutadans, i no hi hauria taula de diàleg". En la llista de mèrits aconseguits, Asens posa els exemples més simples: "Venim d'una època que no agafaven el telèfon al president de la Generalitat". Però també lloa el paper d'Esquerra: "Tot el que ha passat és gràcies a nosaltres i els socis de govern com Esquerra". I conclou: "Ens hem de coordinar" amb els republicans.
El primer punt en comú que hauran de trobar és l'enfocament de la taula de diàleg. Asens sap que el seu partit navega entre dos mars: el dels socialistes i el dels republicans. Sense citar Junts, també al Govern català, explica quin plantejament donaran: "Anirem a la taula de diàleg amb una mateixa veu però posicions diferents, respecte al PSOE. Tenim un document amb cinc punts que es basen en l'agenda de desjudicialització, el reconeixement de Catalunya amb la seva singularitat, una reforma judicial, el blindatge i més sobirania per Catalunya, i que això ha d'acabar a les urnes". Aquestes propostes les ha recollides la cap dels comuns, Jéssica Albiach.
Un altre aspecte en què pot trobar un xoc frontal amb els representants del Govern és en l'absència del president Pedro Sánchez a la taula de diàleg. Preveient els esdeveniments més immediats, Asens hi treu ferro: "Ens sembla secundari qui hi va". I lloa la presència de la vicepresidenta Yolanda Díaz, de qui recorda que ha admès "sentir-se gallega". Més enllà de les formes, la data i les posicions, resten els temes a tractar. Tocarà parlar de la reforma del delicte de sedició i sembla que aquesta qüestió no arriba en el seu millor moment.
I per quan la reforma del delicte de sedició?
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha confirmat el nou gir que ha fet el PSOE en aquest aspecte. La reforma del Codi Penal relacionada amb els delictes de rebel·lió i sedició no és una prioritat per al govern espanyol, que no preveu abordar-la en els pròxims quatre mesos. Un nou incompliment de l'executiu de Pedro Sánchez, que es va comprometre a aprovar la modificació l'any passat. Asens però, insisteix: "Ahir van ser els independentistes i demà els de la PAH. Ara mateix, aquesta llei és una bomba de rellotgeria, un delicte caducat". I adverteix al seu soci: "El PSOE ha de decidir si vol ser oposició o govern. La nostra obligació és recordar-li els seus compromisos i que la ciutadania vegi que estan incomplint els acords".
De cara al futur més immediat, Asens preveu que "el Tribunal de Luxemburg tombarà les ordres de detenció internacional i els exiliats podran tornar aviat". Una notícia que espera que pugui arribar abans de la mateixa reforma del Codi Penal: "Cal complir amb Europa i els drets humans". I demana centrar-se en el què, el contingut de la reforma, i no en el quan s'executi aquesta. I així, guanyar temps.