El Departament de Justícia modificarà una circular (la 1/2002) per avaluar i revisar el nivell de risc dels reclusos i recluses per poder treballar a l’empresa pública Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), ja que l’assassí de la cuinera de la presó de Tarragona estava qualificat en risc baix. Així ho ha anunciat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, en la seva compareixença a la Diputació Permanent del Parlament, acompanyada de tot el seu equip, aquest dijous. El secretari de Mesures Penals, Anmand Calderó, de qui els sindicats de presons insisteixen a demanar la seva dimissió, està assegut al costat de la consellera, mentre funcionaris segueixen les protestes al carrer i altres treballadors escolten i prenen apunts a la sala de la cambra catalana. A l’inici de la compareixença s’ha fet un minut de silenci en record de la Núria López, cuinera de la presó de Mas d’Enric, al Catllar.
A més, la consellera Ubasart ha anunciat altres canvis, com ara la revisió de protocols i espais conjuntament amb el personal, en termes de seguretat. També ha indicat que ja han acordat millores de seguretat amb els treballadors del CIRE, els quals també participaran en les reunions de les juntes de tractament dels centres penitenciaris. Ubasart ha mantingut la seva posició de no dimitir ni cessar a ningú del seu equip.
"Difícilment previsible"
"Amb el benentès que el risc zero
no existeix, amb la informació recopilada fins avui i l'evidència empírica dels milers de casos similars que han passat pel sistema era difícilment previsible el desenllaç fatal del 13 de març", ha assegurat la consellera del crim de la cuinera, la primera treballadora morta en les presons catalanes des que la Generalitat va obtenir les seves competències, amb Justícia, el 1984. El PSC, Junts, el PP, Ciudadans i VOX han demanat la seva dimissió.
Risc baix
En la primera intervenció, la consellera Ubasart ha detallat l’expedient de l’assassí, Iulian que va ingressar a la presó el 2016 condemnat a 11 anys de presó pel crim d’una dona amb les atenuants de confessió i alcoholisme. En aquests vuit anys a la presó, es va avaluar l’intern i fins a 12 vegades es va concloure que el risc de reincidència delictiva era baix, mitjançant el Riscanvi – l’eina de predicció de la reincidència que utilitzen els serveis penitenciaris de Catalunya. Aquesta eina analitza fins a 43 factors de risc i cinc paràmetres que contribueixen a la decisió sobre el tractament penitenciari.
A banda, s’ha insistit que no consta cap queixa formal ni informal de la cuinera respecte de l’intern I.S.O. Això no obstant, el 13 de març, el reclús va assassinar a la cuinera a la cambra frigorífica amb arma blanca i després es va suïcidar. S'insisteix que les circumstàncies que envolten el crim estan subjectes a investigació policial i judicial i part de la informació és reservada.
Cap de cuina
S’ha informat que l’intern I.S.O. va treballar al CIRE en dos períodes: del 7 de juny de 2016 a 7 de novembre de 2023 i de 5 de gener de 2024 a 13 de març de 2024. Els dos primers anys va treballar als tallers de producció. Després, va treballar a la cuina central de febrer de 2018 a octubre de 2019. Va tornar a la cuina fins a novembre de 2023, primer com a operari bàsic i més tard com a operari superior – cap de cuina – del 14 de novembre de 2022 fins a la seva mort. En aquest càrrec, era responsable d’una part de l’activitat de la cuina i dirigia a altres interns. També s'ha explicat que els ganivets estan en espais controlats.
Un cop de puny
A més, Justícia assegura que l'únic incident que va protagonitzar l'intern en tota la seva trajectòria penitenciària és la perpetració d'un cop de puny a un altre intern que manifestava que l'insultava a data 31 d'octubre de 2023. Immediatament, es va fer responsable d'aquesta actuació davant dels funcionaris sense presentar cap actitud violenta o hostil en contra d'aquests.
Va perdre el destí per l’incident, però hi va tornar a gener de 2024 a petició dels responsables de cuina del CIRE i amb conformitat de la junta de tractament. Fins que va assassinar la Núria.
Unitats d'intervenció
En la segona intervenció, la consellera Ubasart ha recordat que aquest mes s'han incorporat 111 professionals a les presons per afrontar les dificultats de seguretat i de problemes de salut mental, que sosté que van detectar a finals de 2022. També que el Govern ha contractat 407 funcionaris perquè van detectar la falta de personal. "Fets, no paraules", ha afirmat diverses vegades Ubasart, que ha preguntat als grups parlamentaris "Una dimissió millorarà el risc d'incidències a presons?"
Una darrera mesura és la creació d'Unitats d'Intervenció Compensàtoria, amb uns 185 professionals, per fer front a situacions més difícils i amb interns amb greus dèficits conductuals. La consellera ha revelat que el president Pere Aragonès, va passar tot un dia a la presó de les Bases, el gener passat, i es va comprometre a dotar els centres d'aquestes unitats.
Per la seva part, el secretari Amand Calderó ha detallat les actuacions i canvis realitzats perquè la clau -ha insistit- és "saber les causes que condicionen la violència". Calderó també ha defensat que cal preservar el model penitenciari català, que se centra en la rehabilitació i reinserció de les persones condemnades.