L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es desmarca de la mobilització convocada pels Comitès de Defensa de la República (CDR) per a aquest dilluns al matí a l'estació de França de Barcelona amb l'objectiu de protestar contra la investidura de Salvador Illa. En un primer moment l'entitat independentista hi havia donat suport, tot i no convocar-la, i va fer arribar un correu als seus socis del Barcelonès informant de la mobilització. Finalment, en una piulada publicada aquest diumenge l'ANC ha acabat confirmant que no participarà en la concentració de demà.

"Davant els missatges confosos i contradictoris esdevinguts les darreres hores, com a Assemblea hem decidit no participar en la concentració a l'estació de França (...) Estigueu alerta a properes convocatòries", ha publicat l'entitat independentista que ara dirigeix Lluís Llach en una piulada 'X', sense donar més detalls del motiu pel qual ara es desvinculen.

Aquest dissabte els CDR van convocar per dilluns al matí una mobilització en contra de la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat. La convocatòria, prevista per a les vuit del matí davant de l'estació de França de Barcelona, arribava poques hores després de l'aval de la militància d'Esquerra Republicana al pacte amb el PSC per a la investidura del candidat socialista. En un missatge a 'X', els CDR criden a mobilitzar-se a "tot l'independentisme" en contra de "l'unionisme del 155 que ocuparà la presidència de la Generalitat amb l'acord d'ERC".

Els CDR, molt crítics amb l'acord PSC-ERC, consideren que el partit que ara mateix dirigeix Marta Rovira està "podrit de dalt i esberlat de baix" i consideren que "al 50% d'independentistes que encara hi ha els queda l'opció de netejar el partit o fer-lo caure". La militància d'Esquerra va avalar aquest divendres l'acord amb el PSC per investir Illa amb el 53,5% dels vots. Concretament, 3.397 afiliats van votar a favor del pacte, mentre que 2.847, un 44,8%, el van rebutjar.

Llach, abanderat de l'oposició a Illa

El pacte al qual van arribar socialistes i republicans incloïa com a mesura principal, a canvi d'investir Illa, l'avenç cap a un model fiscal singular per a Catalunya, fora del règim comú de les comunitats autònomes, amb el qual el país tingui sobirania per recaptar i gestionar tots els impostos amb una agència tributària catalana. Similar als concerts del País Basc i Navarra, tenir "la clau de la caixa", però amb una "quota de solidaritat". El pacte, però, ha suscitat molt debat intern entre els republicans i moltes crítiques des de diversos sectors de l'independentisme pel que suposa donar la Generalitat a Illa i un "partit del 155".

Unes crítiques de les quals el president de l'ANC, Lluís Llach, ha estat un dels abanderats. Durant la consulta interna d'ERC, Llach va fer una crida a la militància dels republicans a votar-hi en contra. Contundent a 'X', va afirmar que "votar a favor d'aquest acord és enviar el vostre partit centenari a la paperera de l'independentisme" i va concloure el seu missatge amb un "Per Catalunya, no!".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!