En plena onada mediàtica per l'acostament del govern espanyol a concedir els indults als presos polítics, l'Assemblea continua reivindicant la unilateralitat com l'única via possible per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Així ho van ratificar les seves bases aquest passat dijous, quan van aprovar massivament (amb el 96% dels socis a favor) el full de ruta traçat per l'entitat, el qual reivindica la via unilateral, entesa com "el desafiament constant a l'estat espanyol", com "l'única fórmula possible" per "assolir la plena llibertat".

No està en aquest plantejament el nou Govern de la Generalitat de Pere Aragonès, que arran de l'acord entre ERC i Junts i el dels mateixos republicans amb la CUP aposta per mantenir la taula de diàleg amb l'Estat un mínim de dos anys més. El pacte, tot i que no es tanca a buscar una alternativa si el diàleg falla, no concreta de què es tractaria i no esmenta el terme 'unilateral' en cap de les seves 46 pàgines.

Així doncs, tot i ser per ara l'única organització independentista que defensa la unilateralitat, la seva presidenta, Elisenda Paluzie, s'ha vist més legitimada que mai per liderar la pressió cap als partits independentistes gràcies al suport de les bases. Per això, avui, juntament amb el vicepresident de l'ANC, David Fernàndez, Paluzie exposarà en un acte a Cornellà el posicionament polític de l'entitat i què proposa fer en aquesta legislatura que vindrà marcada pels indults i per un Govern liderat per primer cop per ERC.

Elisenda Paluzie i David Fernàndez / Foto: ACN

Precisament també és aquesta actitud unilateral la que l'entitat demana per participar a l'espai de coordinació, consens i direcció estratègica col·legiada que consta en l'acord de Govern.

Només el Consell per la República sembla anar en la mateixa línia, tot i que sense apostar tan decididament per una estratègia unilateral. El mateix dia de la presa de possessió, l'entitat va advertir el nou Govern que calia preparar la "confrontació" per si el diàleg fallava.

Indults: "Cap èxit"

Sobre els indults, Paluzie ja s'ha pronunciat, i ha estat més contundent que el mateix president Aragonès. Si aquest últim va assegurar que el seu Executiu no s'oposaria a la mesura de gràcia deixant clar, però, que la solució al conflicte és una llei d'amnistia, la presidenta de l'ANC ha anat més enllà.

Paluzie ha aclarit que no serien "cap èxit", perquè, al seu parer, desarmarien políticament l'independentisme i tindrien conseqüències a nivell internacional.

Els presos reivindiquen l'amnistia a Lledoners / Foto: ACN

"De fet, serien una decisió política intel·ligent del govern espanyol contra l'independentisme. No només perquè en quedarien fora els exiliats i els 3.000 represaliats, sinó perquè políticament ens desarmarien i internacionalment són nefastos", va dir a través del seu compte de Twitter.

Per Paluzie, l'indult mostra l'Estat "com a benvolent i pot tenir l'efecte pervers de retardar" les causes al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg, perquè, al seu parer, està sobrepassat de recursos i ha de prioritzar. "Si ja són lliures, la causa no és tan urgent", ha afegit la presidenta de l'ANC, que tampoc creu que una llei d'amnistia per si sola resolgui res.

Manté un pont amb els partits

Tot i la contundència mostrada amb els partits, el cert és que la majoria de l'entitat no ha volgut, per ara, trencar la relació. Però aquesta no és una posició unànime dins de l'ANC.

Precisament, a l’assemblea general celebrada aquesta setmana, es va rebutjar només amb el 51% dels vots en contra una esmena a la totalitat al full de ruta presentat per l'assemblea de Sants-Montjuïc que demanava trencar amb els partits i donar suport a noves organitzacions independentistes".

L'esmena també demanava "considerar com a traïdors i enemics els responsables directes de la col·laboració entre la policia de la Generalitat i les forces d’ocupació que ha suposat l’arrest i judici de tants independentistes al llarg dels darrers anys.

En aquest sentit, cal recordar que fa uns mesos, set exsecretaris van dimitir i van crear la plataforma Donec Perficiam, amb l'objectiu d'organitzar una llista unitària independentista. No ho van aconseguir i darrerament han anunciat que es constituiran com a partit per presentar-se a les properes eleccions. S'han mostrat profundament crítics amb els tres partits independentistes al Parlament i han cridat a desobeir la Generalitat mentre no apliqui el mandat de l'1-O.

 

Imatge principal: milers de persones participen en una manifestació convocada per l'ANC / Foto: Sergi Alcàzar