El pròxim dilluns, 28 de març, s'acaba el període de dos mesos des que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar per ferma la sentència que obliga els centres a aplicar un 25% de castellà a les aules i que acaba amb la immersió lingüística, el model que s'ha utilitzat fins ara a l'escola catalana. Ara, l'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ja ha anunciat que reclamarà davant la justícia que aquesta sentència s'apliqui de manera forçosa des de dilluns mateix. En aquest sentit, avancen que presentaran dues demandes diferents: la primera, en nom de l'entitat, que va agafar molt pes el passat mes de desembre per la situació de l'escola Turó del Drac de Canet, i una altra de conjunta de 1.200 famílies en la que sol·licitaran l'aplicació de la sentència a tots els centres de Catalunya. Ara bé, en primer terme el TSJC haurà de considerar l'Assemblea per una Escola Bilingüe una part legitimada per fer-ho. En aquest sentit, cal tenir en compte que en aquest procés judicial les dues úniques parts eren la Generalitat i el govern espanyol.
Les dades del síndic
Mentre l'AEB continua amb la seva croada per fer aplicar el 25% de castellà, ahir, el Síndic de Greuges va confirmar l’arraconament que pateix el català a les aules. Si bé en els darrers mesos la comunitat educativa ha posat el crit al cel per la sentència, l’enquesta que ha presentat Rafael Ribó confirma que el castellà ja és la llengua vehicular a les escoles catalanes amb un 33%. Cal desgranar-ho: dins les aules té una presència del 22%, però la seva presència al pati (43%) i al menjador és tan elevada que el síndic manifesta que el castellà "és la llengua vehicular a l'escola en un 33%". El català està per sobre del 60%, però el castellà guanya terreny i és cada cop més vehicular. En aquest sentit, Ribó ha assegurat que si la sentència del 25% s'acaba aplicant, com l'Associació exigirà, se superarà amb escreix aquest percentatge a les aules. Cal destacar una altra dada de l'informe que revela que l’ús del castellà com a llengua vehicular és més habitual pels professors on hi ha un entorn majoritàriament castellanoparlant, i els professors acostumen a impartir més matèries en català quan l’entorn és catalanoparlant.
Davant aquestes xifres, l'Assemblea per una Escola Bilingüe va sortir ràpidament a les xarxes a denunciar que es tracta de "propaganda" a favor de la immersió, arribant a exigir a Ribó que deixi el seu càrrec, ja que ha "instrumentalitzat" la sindicatura. A finals del 2021, poc després que esclatés el cas de l'escola de Canet i l'AEB fos l'encarregada de publicar la carta de la família que exigia el 25% de les hores lectives en castellà, l'entitat va portar aquesta enquesta del síndic a la Fiscalia. Consideraven que era il·legal que s'entregués a l'alumnat sense el permís dels pares. Ara, asseguren que és un desafiament als tribunals. A més, critiquen que el document qüestioni la sentència de 25% del castellà i justifiqui la vulneració dels drets individuals.
Una part perjudicada
Ara, la següent passa d'aquesta entitat contrària a la immersió lingüística és exigir que la sentència s'apliqui a tots els centres educatius. Si la Generalitat no aplica aquesta llei, es podrà aplicar de manera forçosa si una de les parts ho requereix. El govern espanyol ho pot obligar, tot i que ha anat reiterant que les sentències s'han de complir en algunes ocasions ha deixat caure que no té la intenció de forçar-ho. La voluntat de l'AEB és que se la consideri perjudicada per la no aplicació de la sentència i poder demanar l'aplicació forçosa.