Després que el govern espanyol hagi aprovat finalment concedir els indults als presos polítics, tant l'Assemblea com Òmnium Cultural han volgut sortir a recordar la limitació de la mesura de gràcia i han coincidit a mirar cap al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

"Quan no hi ha delicte, i a més el tribunal jutjador és incompetent i no és imparcial, el judici ha de ser declarat nul. Aquest és l’objectiu dels recursos al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. I aquesta seria l’única resolució justa d’aquesta causa", ha afirmat l'entitat que presideix Elisenda Paluzie en un comunicat.

"Sabem que aquest gest del govern espanyol es produeix perquè saben que perdran aquesta causa a Europa, que el Tribunal Europeu de Drets Humans condemnarà Espanya per aquesta persecució política i ideològica", ha apuntat el vicepresident de l'entitat cultural, Marcel Mauri.

3.300 repressaliats

Així doncs, l'Assemblea ha recordat que mentre es concedeixen els indults, hi ha "3.300 companyes i companys de lluita segueixen sent víctimes de la repressió, i la xifra va en alça, ja que mentre parlen d'indults, cada dia tenim nous imputats, nous condemnats i uns nous represaliats", ha denunciat posant d'exemple la condemna a cinc anys de presó a l'activista Marcel Vivet, la persecució dels mossos que varen fer als escortes del president a l’exili, la causa del 13 i la persecució de l'exconseller Andreu Mas-Colell.

Precisament, Mauri ha volgut dirigir-se als exiliats i la resta de repressaliats que queden fora de la 'solució' dels indults. "Envio una abraçada al president Puigdemont, Marta Rovira, Anna Gabriel i totes les persones represaliades com Valtònyc, el Marcel Vivet i les més de 3.300 persones represaliades pel simple fet de ser independentistes". Aquestes, ha volgut remarcar, "estan perseguides" per motius polítics, i ha avisat que Òmnium hi serà per fer-los costat.

"Els hi volem dir que no els deixarem sols i també li volem dir al senyor Pedro Sánchez que amb els indults no soluciona el conflicte polític. El fet que es concedeixin aquests indults ens dona més forces i arguments per seguir lluitant per l'amnistia, per seguir lluitant per la resolució d'un conflicte polític que només arribarà en la mesura que els catalans i les catalanes puguin exercir el dret a l'autodeterminació", ha reivindicat.

El lideratge dels presos

L'Assemblea ha volgut emfatitzar que "l’indult a les preses i presos polítics ha estat atorgat sota certes condicions", fent referència a la inhabilitació per ostentar càrrecs públics i "l'amenaça" de la reiteració delictiva.

"Un cop els nou presos polítics estiguin en llibertat, caldrà fer una reflexió col·lectiva sobre els lideratges del moviment independentista. En la lluita democràtica per la independència de Catalunya és imprescindible comptar amb lideratges efectius, lliures i no condicionats pel xantatge de l’Estat", ha instat.

Per la seva banda, Mauri ha destacat que Jordi Cuixart "surt de la presó amb les seves conviccions, els seus valors i els seus ideals per la defensa de les llibertats, els drets fonamentals i la lluita per l'autodeterminació intactes i més reforçats que mai". Mauri ha exaltat que Cuixart, que ja porta 1.345 nits empresonat, "va entrar a la presó com a president d'Òmnium i en surt també com a president”. En aquest sentit, ha advertit l'Estat espanyol que "la seva estratègia no ha funcionat, al contrari, ha donat més força a l'independentisme".

 

Imatge principal: la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri / Foto: Sira Esclasans