L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (APCE) ha aprovat una resolució on s'ha afirmat que durant el procés independentista a Catalunya l'any 2017 hi va haver ingerència russa, dins d'una pauta d'accions similars a tot el continent en els últims anys. La resolució, titulada "La ingerència estrangera, una amenaça per a la seguretat democràtica a Europa", ha estat elaborada per la parlamentària letona Zanda Kalnina-Lukasevica, del Partit Popular Europeu (PPE).
La senadora d'ERC Laura Castel ha proposat una esmena per retirar aquesta referència a Catalunya, però l'Assemblea ha rebutjat la proposta. De fet, en el text es parla del procés com "el cop d'estat del 2017 pels líders del Govern regional català contra l'ordre constitucional espanyol". Finalment, la resolució ha tirat endavant amb 141 vots a favor, 13 en contra i 4 abstencions.
Assenyalant Rússia
En la resolució, s'afirma que hi ha hagut "intents de la Federació Russa d'interferir en processos i referèndums" a Europa "durant la passada dècada". També s'inclou que hi ha "evidències d'interferència encoberta en el referèndum del Brexit del 2016, l'elecció presidencial nord-americana del 2016, el cop d'estat del 2017 pels líders del Govern regional català contra l'ordre constitucional espanyol, l'elecció presidencial del 2017, les eleccions presidencials del 2024 a Romania i Moldàvia i en la política alemanya".
A més, el document destaca que hi ha hagut una "escalada de la ingerència hostil procedent de la Federació de Rússia després de l'inici de la seva guerra d'agressió a gran escala contra Ucraïna". La resolució també assenyala l'ús que fan les forces russes de les xarxes socials com "un instrument clau", a través del qual "autodenominats 'periodistes', 'bloguers' i 'influenciadors'" es dediquen a "disseminar propaganda encoberta mentre reben finançament de les autoritats russes".
Recomanacions per a Europa
La resolució conclou demanant als estats membres del Consell d'Europa que prenguin mesures de protecció i prevenció, com integrar aquestes amenaces en els seus esquemes de seguretat nacional; protegir les seves infraestructures crítiques i sistemes electorals; millorar la coordinació domèstica i internacional per detectar aquestes activitats i estudiar una actualització dels seus marcs legals.
El text també recomana promoure i donar suport als sistemes verificació de notícies, així com treballar amb "organitzacions de mitjans de comunicació independents i amb la societat civil per contrarestar les narratives falses". Tanmateix, justament els sistemes de verificació de les xarxes socials estan perdent pes a grans gegants com Twitter (X) o Meta.