Després de mesos de negociació, els comuns celebren aquest dissabte l’assemblea fundacional que ha de decidir els integrants dels òrgans de direcció i assentar les bases del nou partit impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau

Xavier Domènech i Ada Colau

Els grans protagonistes de l’assemblea fundacional seran l’alcaldessa de Barcelona i líder de la plataforma Barcelona en Comú (BeC), Ada Colau, i el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech.

De fet, va ser Colau qui va proposar crear un nou partit d’esquerres i d’abast català amb voluntat d’esdevenir l’alternativa a l’actual govern de Junts pel Sí, com ho va ser Barcelona en Comú a l’ajuntament. La decisió es va començar a gestar arran de les eleccions generals del 2015, quan la llista d’En Comú Podem va guanyar a Catalunya -victòria que va repetir a les del 2016-.

Al projecte s'han incorporat la plataforma de Colau, BeC, Iniciativa per Catalunya (ICV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i Equo, a més d'independents. Revolta Global, una organització política catalana i anticapitalista, també participarà a l’assemblea aquest dissabte.

Podem no s'hi integrarà com a organització, si bé, els crítics amb la direcció d'Albano-Dante Fachin han presentat llistes als òrgans directius.

La llista oficialista, encapçalada per Domènech, no incorpora cap membre de Podem. Compta, en canvi, amb un únic representant de Podemos, Vicenç Navarro, economista que va ocupar el tercer lloc de la llista del secretari general, Pablo Iglesias, a l’assemblea de Vistalegre II.

Albano-Dante Fachin

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin s'ha negat finalment a participar a la confluència, tot i haver col·locat la seva formació al caire de l'escissió per aquesta decisió.

De fet, els membres crítics amb la direcció van decidir ignorar la decisió de la cúpula de Podem i van mantenir les seves candidatures. En total, hi ha quatre llistes integrades exclusivament per membres de la formació morada -Juntes Podem, Podem Confluent i En Comú, Som Maresme i Avancem En Comú- i tres més amb representació de membres de la formació -Equip En Comú Podem, Gent Comuna i Comú_nicipalistes.

La llista de Juntes Podem és l’única integrada exclusivament per membres de Podem que concorre a la Comissió executiva. La candidatura està liderada per la diputada de Catalunya Sí Que es Pot i també rival de Fachin a les primàries, Jessica Albiach, i compta amb Marc Bertomeu, secretari general de Podem Barcelona, entre d’altres.

Després d’un llarg procés d’estira i arronsa, la direcció de Podem va decidir no participar al nou partit apel·lant a les decisions de les bases, que van considerar que l’establiment d’un sistema de votació obert als inscrits de la formació, de llistes obertes, i la publicació del codi ètic del partit abans de l’assemblea fundacional del partit eren “imprescindibles” per seguir negociant.

Aquesta decisió, que va exemplificar les discrepàncies internes de Podem, també va evidenciar la posició de la direcció estatal del partit. Després de conèixer la decisió de Fachin, Iglesias, va assegurar estar “molt decebut”, tot i que va reiterar el “respecte” cap a l’autonomia del partit a Catalunya.

El secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin. Fotografia: Sergi Alcàzar

Òrgans de direcció

Al llarg de l’assemblea es decidiran dos elements claus per a la constitució del nou partit: l’ideari polític i la configuració dels òrgans de direcció.

El nou partit tindrà dos òrgans fonamentals. La comissió executiva, de 33 membres, es reunirà setmanalment i prendrà les decisions del dia a dia. La coordinadora estarà formada per 120 membres i exercirà d’òrgan consultiu i de retiment de comptes, equivalent al Consell Nacional d’altres partits. En aquest cas, es reunirà cada dos o tres mesos.

El sistema de votació dels òrgans es va iniciar l’1 d’abril i romandrà obert fins a les 14h d’aquest dissabte. La votació s’ha fet de forma telemàtica, després que els participants s’hagin inscrit a Un País En Comú. A les 20:30h d’aquest dijous hi havia 4.172 vots emesos sobre un total de 8.687 persones inscrites.

La llista oficialista d’Equip En Comú Podem proposa Domènech com a líder de la comissió executiva, mentre que Colau lidera la candidatura per a la coordinadora.

República social

Paral·lelament a la configuració dels òrgans, durant l’assemblea es debatrà i votarà, de manera presencial i a mà alçada, el document que recull l’ideari polític i que ha de definir la línia d'actuació del nou partit.

Un dels eixos fonamentals es refereix al debat sobre República i Estat plurinacional. En aquest àmbit, el grup impulsor del text ha volgut presentar un text “de consens” que reculli les diferents sensibilitats.

El text, que serà presentat per Domènech, defensa la creació a Catalunya d’una “República social, democràtica i ambientalment justa [...] que vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional”.

Esmenes

A aquest text s’han presentat dues esmenes, una de caràcter més sobiranista i una segona més federalista. La primera, aposta per un “Estat republicà, social, democràtic i ambientalment just” que, en tot cas, “podrà compartir” sobiranies amb un Estat plurinacional.

La segona proposta, preveu també una república catalana que decidirà “el tipus de relació, sempre fraterna, que ha de tenir amb els altres pobles i nacions” que formen l’Estat espanyol.

Codi ètic

Aquest dissabte per la tarda també es presentarà i, previsiblement, s’aprovarà el document de Principis d’Ètica Política i Radicalitat Democràtica.

L’aprovació del codi ètic ha estat un dels temes més candents durant les negociacions entre les forces de la confluència i la direcció de Podem. La formació morada demanava presentar el codi ètic de la nova formació abans de l’assemblea fundacional, mentre que la resta de forces demanaven que s’ajornés. Els membres de la formació consideraven que no se li podia demanar “acceptar participar d’un espai polític on encara no sabem quines regles ètiques i democràtiques regiran”.

El codi ètic, que es va presentar el mateix dia que la direcció de Podem anunciava que retirava la seva candidatura, inclou mesures com la limitació de permanència en els càrrecs públics, la limitació dels salaris i l’impediment de rebre finançament de bancs, entre d’altres. 

El nom del partit

Tot i que el nou partit naixerà aquest dissabte, els membres escollits per a presidir els òrgans seran transitoris. Entre sis mesos i un any després del naixement del nou espai, el partit haurà de convocar un congrés, on es decidiran els membres ja definitius.

A part del congrés, els comuns tenen pendent el nom de la formació. Tot i que inicialment s’havia previst decidir-lo durant l’assemblea, finalment van decidir endarrerir aquest tràmit per no monopolitzar el debat ideològic.

Tot i que la decisió del nom ha de ser “imminent”, l’espai ja ha registrat diverses marques electorals per assegurar que, en cas que la militància escollís algun dels noms presentats, no tinguessin problemes per batejar el nou partit. Entre aquests noms, destaquen les opcions de ‘Comuns’, ‘Catalunya en Comú’, ‘En Comú Podem’ o ‘En Comú’.

Convidats

A hores d’ara, els comuns han confirmat l’assistència del líder d’IU, Alberto Garzón, i l’alcalde de La Coruña, Xulio Ferreiro, membre de la confluència gallega de Marea Atlántica.

Qui no assistirà com a convidada serà la direcció de Podem Catalunya ja que des de la confluència entenen que el partit ja estarà representat a les diverses llistes que opten a formar part de la direcció del nou partit. A més, consideren que “la direcció ja va decidir, legítimament, no participar” a l’assemblea fundacional.

Pablo Iglesias tampoc assistirà a l’assemblea però en representació de Podemos hi serà el secretari d’organització, Pablo Echenique, i Meri Pita, secretària de plurinacionalitat i diversitat territorial.