Assistents a l'acte de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, han marxat quan defensava la taula de diàleg amb el govern espanyol. Un grup de gent que participava en l'acte organitzat per la Universitat Catalana d'Estiu, que comptava amb la presència de Vilagrà, ha intentat boicotejar la intervenció de la consellera quan aquesta argumentava entorn del diàleg entre la Generalitat i l'Estat espanyol. Una desena d'assistents s'han aixecat dels seus seients i han abandonat la sala en la qual s'estava duent a terme "Joan Fuster i la vertebració nacional. Als cent anys del naixement". Alguns dels protestants que han marxat també han animat a la resta del públic a abandonar la sala per manifestar el seu desacord amb el discurs de la consellera. Finalment, l'acte s'ha pogut finalitzar amb normalitat amb la presència del públic restant.
Durant la seva intervenció, la consellera de la Presidència de la Generalitat ha insistit aquest dilluns en la necessitat d'"obrir camins" i apostar pel diàleg i la taula de negociació amb el govern espanyol per a resoldre el "conflicte polític". En el debat 'Joan Fuster i la vertebració nacional' de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que se celebra a Prada de Conflent (França), ha defensat que amb la taula de diàleg el Govern ha "obert una via que ja es veurà quina solució té". En aquest sentit, Vilagrà ha afirmat que l'Executiu català pretén negociar de govern a govern, encara que ha reconegut: "Sabem que és molt difícil".
Per a ella, és necessari exercir aquest principi de la llibertat a través d'accions, ja que "la inacció pot portar a l'apatia i amb això al fracàs", i ha sostingut que el Govern és conscient d'això i defensa la seva aposta pel diàleg. "Som conscients de qui tenim davant (l'estat espanyol) i les dificultats de negociar amb algú que no té ganes de negociar, però sabem que el diàleg és una eina potent", i ha apostat per avançar en la desjudicialització que, al seu judici, ha viscut la llengua catalana recentment, en referència a la sentència del 25% de castellà del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
D'altra banda, l'escriptor Bernat Joan ha destacat la figura de Joan Fuster, ja que "va deixar una empremta enorme, que encara continua, en el pensament que s'ha forjat a les Illes Balears", encara que malgrat això considera que l'autor no ha estat reconegut prou. En el debat també ha participat l'historiador i membre de la Societat de Filosofia del País Valencià, Xavier Serra, que ha reivindicat la idea de Fuster sobre els Països Catalans i ha afirmat que el seu missatge és "una realitat que s'imposa". Entre els assistents ha destacat la presència en el públic de l'exconseller exiliat i diputat de Junts en el Parlament Lluís Puig, que actualment resideix a Bèlgica.