L’Associació d’Advocats Europeus per la Democràcia i els Drets Humans (ELDH) defensa en un comunicat la llei d’amnistia, que considera que s’adscriu a la Constitució espanyola i és un “pas important” per resoldre el conflicte polític a Catalunya. Segons aquesta organització d’advocats amb membres en 22 països, la llei d’amnistia pot afavorir la resolució del conflicte “a través del diàleg i els processos democràtics i parlamentaris, en comptes del sistema judicial”.
ELDH DECLARATION ON THE AMNESTY BILL IN THE SPANISH PARLIAMENT: ELDH applauds the presentation to the Spanish Parliament of an Amnesty Bill https://t.co/ewUCAV5ddf@SocialistLawyer @VDJinfo @ohdgenelmerkez @SocialistLawIre #Catalonia, #AmestyBill
— ELDH Law (@EldhLaw) November 30, 2023
L’associació ja es va posicionar en el seu dia en contra de la sentència del procés, que va condemnar els líders polítics i de la societat civil de l’1-O a entre 9 i 13 anys de presó. L’ELDH va assegurar llavors que la sentència estava “motivada políticament”. Al seu moment l'associació va defensar que no hi havia hagut suficient temps per preparar la defensa. També va mostrar la seva preocupació per la interpretació que es va fer de la violència, i va avisar que qualsevol condemna pot suposar una violació del Conveni Europeu de Drets Humans. L'associació va enviar observadors internacionals de diferents països europeus al judici al procés.
Per aquesta agrupació d’advocats, el referèndum de l’1-O va ser un “acte de desobediència civil no violent”, que es va organitzar “pacíficament per permetre a totes les veus dels ciutadans de Catalunya ser escoltades”. L’ELDH explica que sempre ha defensat la campanya per l’amnistia per “crear un ambient en què els polítics independentistes no estiguessin sota amenaça” i permetre assolir una “solució política per acabar amb un conflicte polític profund”. En aquest sentit, considera que la llei d’amnistia permet impulsar unes “condicions més favorables” per a la negociació.
Bolaños assegura ara que Brussel·les té dubtes
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, assegurava aquest dilluns que la Comissió Europea té "preguntes" sobre la llei d'amnistia, després que afirmés dijous passat que l'executiu comunitari no tenia "cap preocupació" sobre la mesura. En una roda de premsa amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, amb qui es va reunir dijous passat per abordar la llei d'amnistia, Bolaños va apuntar que Brussel·les i el govern espanyol tenen una "posició alineada" en el procés per respondre les "preguntes" de l'executiu comunitari sobre la mesura. També va indicar que mantenen un "diàleg obert, fluid i transparent" amb Brussel·les.
Per la seva banda, Reynders va subratllar que té una "bona" interlocució amb l'executiu espanyol sobre el contingut de la llei d'amnistia i va insistir no emetran cap avaluació sobre la norma fins que no s'aprovi al Congrés. El comissari va evitar donar detalls sobre les preguntes fetes a les autoritats espanyoles i va remarcar que no han canviat la seva posició des de la primera comunicació al govern espanyol. "Continuarem el diàleg", va insistir.