El retorn exprés de Carles Puigdemont a Barcelona encara cueja gairebé dues setmanes després. Ara, l'Associació d'Advocats d'Osona ha fet una crida per a totes aquelles persones concentrades davant el Parlament de Catalunya al parc de la Ciutadella que van patir l'atac amb gas pebre dels Mossos d'Esquadra, mentre esperaven l'arribada de Puigdemont el passat 8 d'agost, ho denunciïn. El mateix dia dels atacs, l'associació va mostrar el seu rebuig contra l'actuació dels Mossos i va informar que portaria la defensa d'un dels agents que va ser detingut i acusat d'haver ajudat Puigdemont a sortir del país. En una publicació a les xarxes denunciaven que es tractava d'una detenció "arbitrària i il·legal". 

El Consell de la República ha impulsat una campanya d'autoinculpació per les detencions que es van produir en el marc de l'arribada de Puigdemont a Barcelona. Ara, l'Associació d'Advocats d'Osona s'ofereix a gestionar de franc les denúncies que els hi arribin a aquests manifestants, i se suma a les iniciatives que des del 8 d'agost treballen per recopilar vídeos, imatges i testimonis dels fets que es van produir. L'ANC per la seva banda, va enviar una carta al Departament d'Interior per denunciar l'actuació dels Mossos, i demana que s'obrís una investigació dels fets. 

Autoinculpació de Junts

El mateix dia que el Consell de la República va impulsar la campanya d'autoinculpació, els diputats del Parlament, del Congrés dels Diputats i els senadors de Junts per Catalunya van comunicar través d'un escrit al Tribunal Suprem i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la seva participació en l'acte d'acompanyament a Carles Puigdemont. Els parlamentaris i senadors del partit han fet constar a tots dos tribunals la inexistència de fets constitutius de delicte i reiteren que el que sí que és il·legal és "no aplicar la llei d’amnistia per part d’uns jutges prevaricadors". Alhora, denunciaven la persecució "indiscriminada" de persones arran de l'acte, així com les detencions "arbitràries" posteriors.

Els representants del partit polític han manifestat que van participar en l'acte de rebuda a Puigdemont, van acompanyar-lo i ajudar-lo "en la seva protecció" i que van estar amb ell "fins a la seva sortida". "Volem fer constar que cap dels fets pels quals s'està detenint a diversos ciutadans són constitutius de delicte. En un estat democràtic i de dret, les culpes pròpies no es poden resoldre amb detencions indiscriminades i, molt menys, quan aquestes es basen en fets que no són constitutius de delicte", reblaven a l'escrit. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!