L'Associació de Fiscals (AF), la majoritària en la carrera fiscal, ha demanat la dimissió del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per "la seva passivitat en la defensa de l'estat de dret, l'efectiva separació de poders i la independència del Ministeri Fiscal" en relació amb l'amnistia. Així ho ha manifestat l'AF en un comunicat després del seu XXVI Congrés, en el qual han expressat el seu "rotund rebuig a l'amnistia i al concepte de 'lawfare' (guerra judicial)" que conté el pacte entre PSOE i Junts.

🔴 Manifestacions del 12 de novembre contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Madrid

 

"L'aprovació de l'amnistia suposaria la fallida de l'estat de dret i l'incompliment dels deures i obligacions d'Espanya davant la Unió Europea", han advertit els fiscals, els qui han subratllat el seu "compromís amb l'estat de dret i la Constitució" i han reconegut a "tots els servidors públics que la defensen". A més, en les conclusions aprovades en el Congrés, l'AF ha manifestat el seu "absolut suport a les actuacions judicials dutes a terme i el total rebuig al concepte 'lawfare' i a les comissions que s'anuncien que farien fallida la separació de poders i l'estat de dret".

Així mateix, en el document han recollit "reivindicacions històriques" per a la millora de la Carrera Fiscal com ara l'enfortiment del Consell Fiscal, l'ampliació de places de segona categoria, autonomia pressupostària, estudi de càrregues de treball, millora de les retribucions i dels drets laborals "amb especial significació a la millora retributiva del servei de guàrdia".

Homenatge al fiscal Maza i al jutge Pablo Llarena

D'altra banda, en el Congrés de l'AF s'ha aprovat la nova executiva liderada de nou per la fiscal degana en la Fiscalia Provincial de Barcelona Cristina Dexeus. "Com a nova presidenta de l'Associació de Fiscals mantinc el meu compromís en la defensa de l'estat de dret, la Constitució i de la Carrera Fiscal", ha assenyalat, per a advertir que "esperen temps convulsos" que, ha assegurat, s'afrontaran "amb l'energia i el rigor que ens caracteritza".

En l'última part de la clausura del Congrés s'ha fet efectiva el lliurament dels Premis Carmen Tagle-Luis Portero en commemoració als fiscals assassinats per ETA. En aquesta edició s'ha premiat a Concepción Talón, la que fos fiscal Cap de la Fiscalia Provincial de Barcelona "pel seu defensa de l'estat de dret en condicions adverses en els moments difícils del procés". També s'ha reconegut a José Manuel Maza Martín, qui fou fiscal general de l'Estat, "per la seva decisiva intervenció en l'inici de la causa del procés", i, finalment, s'ha lliurat l'Estatueta de la Justícia al jutge Pablo Llarena "per la seva actuació en la instrucció de la causa del Procés".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!