L'Associació Professional de la Magistratura (APM), conservadora i majoritària a la carrera judicial, ha emès un comunicat en què condemna l'amnistia per als encausats pel procés, arribant a sostenir que aquesta seria "el principi de la fi de la democràcia". "Es pretén fer un pas més i situar-nos al principi del final de la nostra democràcia. Trencar les regles de la Constitució del 1978 i fer volar pels aires l'estat de dret", critiquen en el comunicat.
L'associació ho considera "inacceptable i inassumible per a una democràcia plena". Sostenen que impulsar una norma llei d'aquesta mena debilita el mateix estat de dret. "Deslegitima l'estat de dret i el Poder Legislatiu que va promulgar les lleis que van aplicar els jutges, llançant el missatge fal·laç que el legislador tipifica penalment i els tribunals condemnen a Espanya per delictes polítics", sentencien. Des de l'APM també s'afirma que és una mesura que "vulnera el principi d'igualtat en l'aplicació de les lleis en eximir de responsabilitat penal una classe de persones únicament sobre la base de la suposada motivació política de les seves actuacions".
En el comunicat, es fa menció directa al procés de negociació per l'acord de la llei d'amnistia, afirmant que no volen valorar si és ètic: "No ens pronunciarem sobre el fet que aquesta norma legal s'ha pactat pel partit del govern espanyol en funcions amb els màxims responsables d'aquests delictes; no ens correspon a nosaltres valorar l'ètica i els principis dels actors polítics, ni tan sols l'absència dels mateixos".
Reticències des del CGPJ
Vuit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han sol·licitat al president Vicente Guilarte la celebració d'un ple extraordinari per mostrar el rebuig de l'òrgan de govern dels jutges a la futura llei d'amnistia. Els consellers que han cursat la sol·licitud són Carmen Llombart, José Antonio Ballestero, Francisco Gerardo Martínez-Tristán, Juan Manuel Fernández, Juan Martínez Moya, José María Macías, Nuria Díaz Abad i María Ángeles Carmona, tots nomenats a proposta del Partit Popular.
"El Consell General del Poder Judicial expressa amb aquesta declaració la seva intensa preocupació i desolació pel que aquesta mesura suposa de degradació, quan no d'abolició, de l'estat de dret a Espanya, que a partir del moment en el qual s'adopti passarà a ser una mera proclama formal que inevitablement haurà de produir conseqüències en perjudici de l'interès real d'Espanya", assenyala el text que volen impulsar aquests vuit membres.