La Comissió de Venècia continua la seva ruta per Madrid per estudiar la proposició de llei d’amnistia amb l’objectiu d'elaborar l’informe que li va sol·licitar el Senat, on el PP té majoria absoluta. Després de veure’s al matí amb el ministre Félix Bolaños i amb la Comissió de Justícia del Congrés, aquest dijous a la tarda s’ha reunit primer amb el president interí del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guilarte, acompanyat dels vocales José Antonio Ballestero i Mar Cabrejas, i després amb les quatre associacions judicials. Les conservadores han coincidit a expressar la seva oposició frontal a la llei d’amnistia: l’Asociación Judicial Francisco de Vitoria ha al·legat que “afecta la independència judicial i conculca el principi d’igualtat i la separació de poders” i “introdueix delictes que no haurien de ser-hi”, com el terrorisme o la malversació, i l’Asociación Profesional de la Magistratura ha argumentat que “manca de causa relacionada realment amb l’interès general” i inclou “figures greus” que “col·lideixen amb aspectes bàsics essencials de l’ordenament comunitari”.
En una trobada breu, cada associació ha pogut intervenir durant cinc minuts per expressar la seva opinió sobre l’amnistia i, alhora, compartir inquietuds o preocupacions com a jutges. Els representants de la Comissió de Venècia s’han limitat a prendre notes sense fer cap pregunta als assistents. Hi han assistit Celso Rodríguez (de l’Asociación Profesional de la Magistratura i president del Tribunal Superior de Justícia de Madrid), Benjamín Sánchez (del secretariat de Juezas y Jueces para la Democracia), Carmen Gámiz (de l’Associació Judicial Francisco de Vitoria) i Victoria Muñoz (vicepresidenta del Foro Judicial Independiente).
Des de Juezas y Jueces por la Democracia, Benjamín Sánchez ha subratllat la importància que la Comissió de Venècia “prengui coneixement des del terreny de quina és la situació a Espanya” i ha traslladat “un missatge positiu de cara a les institucions, que són fortes” i la convicció en “el bon fer dels tribunals espanyols”. Ara bé, des de l’associació progressista no s’han volgut posicionar sobre l’amnistia: “De cara a respectar la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, entenem que la separació de poders implica que nosaltres no ens posicionem ni a favor ni en contra, ni farem valoracions d’una proposició de llei que ni tan sols ha sigut aprovada i que, ara com ara, no sabem si s’aprovarà o quin contingut acabarà tenint”, ha reconegut. Tanmateix, sí que ha reprovat que el CGPJ fes un comunicat sobre l’amnistia quan “no tenia potestat” per fer-ho, “amb caràcter previ” i quan el contingut no es coneixia.
Per la seva banda, el Foro Judicial Independiente, que no s’adscriu a una ideologia conservadora ni progressista, ha relatat a Twitter que ha expressat a la Comissió de Venècia la seva “preocupació” per l’amnistia argumentant que “vulnera el principi d’igualtat i qüestiona l’actuació dels jutges”. A més, ha demanat el suport de la Comissió per “aconseguir el reconeixement del Poder Judicial com a contrapès del Poder Legislatiu i Executiu” i ha posat en relleu que el paper i les decisions del Judicial “han de ser respectats”.
Finalment, en un comunicat, l’Asociación Profesional de la Magistratura (la majoritària) ha acusat els partits independentistes i el PSOE d’estar “debilitant” la democràcia, “traslladant a la societat un missatge demolidor” i “minant la credibilitat i el respecte que el Poder Judicial mereix com un dels pilars essencials de l’estat de dret”.
Lawfare, crítiques als jutges i renovació del CGPJ
Durant la trobada, també s’han abordat les comissions d’investigació que va aprovar el Congrés dels Diputats. A més, sobre les crítiques als jutges, Carmen Gámiz ha expressat a la sortida de la reunió que l’Asociación Judicial Francisco de Vitoria, l’Asociación Profesional de la Magistratura i el Foro Judicial Independiente no estan conformes amb “aquest tipus de desqualificacions i atacs personalitzats als jutges amb noms i cognoms que afecten la independència i a la calma amb la qual un magistrat ha de resoldre un assumpte quan el té sobre la taula i està encara en fase d’instrucció”.
L’APM denuncia que es tracta d'un “atac sense precedents al Poder Judicial, un greu deteriorament de l’estat de dret i un cúmul inacceptable d’atacs a la independència judicial i al principi de separació de poders que no es poden tolerar sota cap excusa ni concepte”. En una altra línia, Benjamín Sánchez ha criticat “un seguit d’actuacions molt discutibles” del CGPJ, com atorgar uns emparaments (a Manuel García-Castellón) i no uns altres (a José Ricardo de Prada) “davant els mateixos atacs”, una actuació que ha catalogat de “discriminatòria respecte a alguns jutges”.
A més, també s’ha posat sobre la taula la renovació del Consell General del Poder Judicial. Carmen Gámiz ha relatat que “puntualment” s’ha tractat la “necessitat de reformar abans de renovar” el CGPJ i Benjamín Sánchez ha expressat “l’anomalia” que s’està vivint amb el CGPJ caducat i ha tornat a exhortar a renovar-lo perquè “és un mandat que diu la Constitució” que el PP fa cinc anys que incompleix.
Reunions amb el fiscal general i amb el president del TC
Demà, divendres 9 de febrer, la delegació de la Comissió de Venècia es reunirà amb el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, amb el president del Tribunal Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, i amb experts constitucionals a la seu del Centro de Estudios Políticos y Constitucionales.