Diverses associacions de jutges consideren que el nou text de la llei d'amnistia aprovat a la comissió de justícia amb els vots a favor del PSOE, Sumar, Junts, ERC, EH Bildu, PNB i Podemos, continua sent contrari al dret europeu, malgrat els canvis que s'hi han introduït en relació amb els delictes de terrorisme, traïció i malversació. En declaracions a Europa Press, membres de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), totes dues de tendència conservadora, i el Foro Judicial Independiente (FJI), s'han mostrat escèptics que la llei pugui passar el filtre del Tribunal Constitucional i rebi l'aval de la Unió Europea.
"No estic tan convençut que amb aquests canvis l'amnistia se salvi definitivament a la Unió Europea", ha indicat el membre de l'APM, Alejandro Gómez Mariscal de Gante, que considera que les "petites alteracions" que s'han fet al redactat vulneren l'estat de dret. Sobre el terrorisme, ha assenyalat que treure la referència al Codi Penal espanyol i esmentar en el seu lloc la directiva europea, no té en compte que el dret espanyol també inclou l'europeu. "La nostra definició de terrorisme és pròpia de la UE", ha defensat, i en aquest sentit ha criticat que es vulgui fer entendre que la normativa espanyola és diferent de l'europea. Així mateix, Gómez Mariscal de Gante ha acusat els partits independentistes de fer una interpretació parcial de l'esborrany de la Comissió de Venècia i de fer servir "frases descontextualitzades" per justificar el text.
D'altra banda, ha lamentat que la llei es plantegi considerant els jutges com "un obstacle a supserar", i ha defensat que el que s'oposa a l'amnistia no són els magistrats, sinó "l'estat de dret". Amb tot, ha assegurat que els jutges es veuran obligats a plantejar qüestions prejudicials al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si entenen que la norma no és conforme a la Constitució ni al dret europeu. Finalment, ha retret que a l'amnistia, per ser vàlida, li manca "un gran consens social".
En una línia similar s'ha expressat el portaveu de l'AJFV, Sergio Oliva, que ha dit que l'amnistia "no compleix amb els valors fonamentals de la UE" i també veu "difícil" que l'accepti el Constitucional, perquè provoca "desigualtat" entre els espanyols, ja que perdona determinats delictes per finalitats polítiques. Ha qualificat la nova redacció de "perversa", perquè la redacció és "intencionadament confusa i ambigua, i provoca que qualsevol mena d'interpretació sigui qualificada de prevaricadora". Pel que fa al terrorisme, ha lamentat que es "dubti" del Codi Penal espanyol, que assegura que és "totalment compatible" amb el dret europeu. El president de FJI, Fernando Portillo, ha afirmat que "el dret europeu camina en una direcció i l'amnistia en la contrària", i ha rebutjat que es vulgui fer una divisió entre tipologies de terrorisme o de malversació més i menys greus. En definitiva, ha valorat que la llei continua sent inconstitucional perquè és "contrària a la separació de poders" i perquè premia l'interès particular per sobre de l'interès general.