Pacte de Professionals en defensa del Estat de Dret. Sense Estat de Dret no hi ha Democràcia. És el títol del manifest, que han presentat els representants de vuit associacions de jutges, fiscals, i de funcionaris de l’Estat, a la facultat de Dret de la Universitat CEU Abad Oliva de Barcelona, aquest dimecres, just un dia abans que el Congrés dels Diputats aprovi aquesta llei de l'oblit penal sobre els fets a Catalunya. “Hem volgut unir forces en temps convulsos per a la seguretat jurídica i la separació de poders. L’actual discurs polític és un atac a jutges i fiscal i des del mateix govern espanyol”, ha afirmat Cristina Dexeus, presidenta de l’Associació de Fiscals (AF), majoritària al col·lectiu. El portaveu de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), Pablo Baró, ha afegit: La llei d’amnistia és perversa perquè té noms i cognoms i significa que no tots som iguals davant la llei.” Baró, en nom de l’associació majoritària a la magistratura, es refereix al president a l’exili, Carles Puigdemont. Per la seva part, el portaveu Foro Judicial Independiente, el magistrat Roberto García Carniceros, ha assegurat: “Defensem l’estat de dret i no som de dretes ni d’esquerres.”

A l’acte, hi havia més periodistes que públic. L’exfiscal de Barcelona, Ana Magaldi, el magistrat, José Maria Planchat, i l’advocat Josep Maria Fuster-Fabra, han volgut donar suport a la iniciativa, com  també l’advocada Sónia Reina, en nom de Ciutadans, i el diputat Sergio Macián, en nom  de Vox. “Representem a uns 5.500 funcionaris”, ha assegurat Dexeus, que espera que se sumin altres associacions.  Per ara les associacions de jutges i fiscals progressistes no ho han fet.

L'advocat Josep Maria Fuster-Fabra i l'exfiscal de Barcelona, Ana Magaldi, a l'acte d'aquest  dimecres. Foto: Miquel Muñoz
L'advocat Josep Maria Fuster-Fabra i l'exfiscal de Barcelona, Ana Magaldi, i el magistrat José María Planchat a l'acte d'aquest dimecres. Foto: Miquel Muñoz

Els signants

Els altres participants que han assistit a l'acte, són: Ana Monzo, representant d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat; María Abarca, de l’Associació de Secretaris, Interventors i Tresorer de l’Administació Local; Alberto Bravo Queipo de Llano, de l’Asociació de Secretaris, Interventors i Tresorers de la Administació Local; Mónica González, de LLetrats de la Seguretat Social, i Ana de la Herrán, de l’Associació d’Inspectors d’Hisenda.

"Comuniquem la creació d'un comitè de coordinació amb el propòsit de traslladar a la societat civil nacional i internacional la importància dels valors constitucional i de la legalitat i la separació de poders, així com la independència dels cossos professionals, com el compromís amb la defensa de l'Estat social  i democràtic de Dret", s'afirma en el manifest.

Després de la lectura  del curt manifest s’ha fet una taula rodona  amb la participació de Teresa Freixas, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona  (UAB) i de  José María Macías, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tots dos han estat crítics també amb el govern de Pedro Sánchez i han assegurat que la llei d'amnistia és "anticonstitucional".

Portes giratòries i Delgado

La fiscal Dexeus ha criticat les portes giratòries i en concret el nomenament de l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica, com també que no es permeti al Consell Fiscal, òrgan consultiu de la Fiscalia General de l'Estat, fer un informe jurídic sobre la llei d'amnistia.

En aquest sentit, el magistrat de Barcelona Roberto García Carniceros ha denunciat la "politització" dels nomenaments del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i ha assegurat que la llei d'amnistia és la "sublimació d'aquest atac a  l'estat de dret".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!