La Junta General del Principat d'Astúries obligarà els diputats que s'expressin en asturià a aclarir en castellà els dubtes dels parlamentaris que no l'entenguin. La Mesa de la cambra asturiana ha adoptat l'acord amb la voluntat de resoldre el conflicte al voltant de l'ús de la llengua pròpia de la regió al parlament autonòmic.
D'aquesta manera, la mesura, que s'ha aprovat amb dos vots a favor del PSOE i Izquierda Unida, obligarà als diputats asturianoparlants a resoldre els dubtes lingüístics dels companys que afirmin no entendre l'asturià. Aquest aclariment, però, només es podrà sol·licitar si no hi ha una versió prèvia traduïda del discurs.
Amb tot, perquè aquestes dificultats en la comprensió es prenguin en compte, el diputat afectat les haurà d'expressar a títol personal. Concretament, l'acord s'indica que "s'han de posar de manifest expressament per qui addueixi experimentar-les, sense que hi hagi, doncs, suposar-amb caràcter general, i al final de la intervenció per tal d'evitar interrupcions i per a una millor valoració de la situació".
Així doncs, un cop acabada la intervenció d'un diputat que utilitzi el l'asturià al Parlament (sempre que no hagi facilitat prèviament una traducció al castellà de la seva intervenció), qualsevol parlamentari que no l'hagi entès haurà de posar en relleu les seves dificultats. A partir d'aquell moment, el diputat asturianoparlant disposarà del temps que consideri necessari per aclarir els dubtes.
El Constitucional ho avala
A final de març, el Tribunal Constitucional va avalar que es fes servir del l'asturià al parlament autonòmic. Una decisió que va enterrar el recurs de VOX contra la modificació del reglament de la Junta General del Principat d'Astúries que permetia l'ús de la llengua pròpia de la regió a la cambra autonòmica.
Amb tot, la resolució del tribunal deixa clar que l'asturià no és cooficial a Astúries, ja que l'Estatut d'autonomia de la comunitat no el reconeix com a tal. La resolució va tenir un sol vot en contra, el de la magistrada Encarnación Roca, que es va mostrar contrària a acceptar la modificació del reglament del parlament asturià, i el vot particular de Pedro González Trevijano.