Els esforços de la ultradreta per atribuir al govern espanyol l'intent d'assassinat de l'expresident del PP de Catalunya i fundador de Vox Alejo Vidal-Quadras no han estat innocus. Centenars de manifestants concentrats davant la seu del Parlament Europeu a Madrid per protestar contra l'amnistia han llançat missatges de suport al polític conservador. "Tots som Alejo" o "No hi som tots, falta Alejo", han exclamat, malgrat que l'atac no té cap mena de relació amb el context polític espanyol, ja que el mateix Vidal-Quadras ha apuntat a grups de l'oposició iraniana com els possibles autors. Tanmateix, una pancarta a Madrid apunta cap a una altra direcció. "Alejo Vidal-Quadras no pot parlar aquí perquè li han disparat un tret al cap", proclama, tot apuntant cap a una suposada censura. 

🔴 Manifestació a Ferraz, DIRECTE | Protestes avui a Madrid contra l'amnistia

🔴 Tret a Alejo Vidal-Quadras a Madrid avui, DIRECTE | Última hora del tiroteig i estat de salut
 

La pancarta i els càntics no són pas fruit de l'espontaneïtat dels manifestants. El president de Vox, Santiago Abascal, ha utilitzat l'intent d'assassinat del seu excompany per desitjar que "ningú no amnistiï mai" els responsables de l'atac. L'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch ha assenyalat directament al govern espanyol com a responsable del tiroteig, tot i reconèixer el desconeixement sobre l'autoria de l'atac. L'exdirigent d'UPyD Rosa Díez ha esborrat dues piulades on acusava directament el govern espanyol de l'intent d'assassinat. 

A banda d'aquestes declaracions per part de figures polítiques reconegudes en l'esfera pública, diversos influenciadors de l'esfera de la ultradreta a Internet han anat fent créixer la hipòtesi d'un atac per motius polítics, i fins i tot han fet un paral·lelisme amb l'assassinat de José Calvo Sotelo el 1936, després de ser detingut per la Guàrdia d'Assalt, i abans de l'inici de la Guerra Civil Espanyola. 

"Quan la policia nacional confirmi que això es tracta d’un intent d’assassinat ideològic i no d’una altra cosa, entendreu que les estratègies canvien radicalment", ha apuntat Alvise Pérez, que habitualment difon notícies falses a través d'un canal de Telegram, i que en els últims dies ha fet crides a la mobilització davant el Congrés dels Diputats i la seu del PSOE. Els periodistes Javier Negre i Vito Quiles, coneguts també per la proximitat amb Vox, també han llançat missatges en aquest sentit, a més d'insistir en la idea que el pacte entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont suposa un "cop d'estat".