La preinscripció escolar per al proper curs, que començarà a finals de març, podria incloure una casella perquè els pares puguin triar el castellà com a llengua vehicular amb què volen escolaritzar els seus fills. Aquesta és al notícia que es coneixia aquest dijous, i el portaveu de la plataforma Som Escola, Xavi Corbera, ha respost el president del govern espanyol en una entrevista a Catalunya Ràdio: "Des del ministeri d'Ensenyament estan fent una OPA, han trobat una escletxa per fer el que fa anys que tramen".

Amb aquesta contundència s'ha expressat Corbera que ha demanat que s'expliqui a les famílies que el model català és el que convé, considera que "moltes d'aquestes famílies que volen l'educació en castellà estan enganyades perquè tenen falta d'informació". En la mateixa línia ha instat a no permetre que una casella de full de preinscripció escolar "tiri per la borda tants anys de consens i treball".

El portaveu de la plataforma està convençut que fins que no es recuperin les institucions catalanes no es podrà defensar l'escola; "necessitem un capità". A més a més, ha afegit que "fa 15 anys que el govern espanyol intentar introduir la casella del castellà, però ara el departament d'Ensenyament no està a les nostres mans". Finalment, ha sentenciat que des de la plataforma han intentat contactar amb la consellera en funcions Clara Ponsatí que és a Bèlgica "tot i que qui es passeja pel departament són els homes de negre del ministeri". 

Pocs segons després, Catalunya Ràdio ha contactat amb Alex Ramos, el vicepresident de Societat Civil Catalana, que també ha expressat la seva opinió sobre la casella del castellà. En una reunió de l'entitat unionista amb el president espanyol, que es va celebrar aquest dijous, ja se'ls va confirmar la intenció d'incloure la casella als fulls de preinscripció, un fet que Ramos considera que "no fa cap mal perquè ajuda a saber quina intenció té la ciutadania". Per concloure ha volgut subratllar que amb aquesta decisió no s'està "coaccionant però si es veu que hi ha una altra necessitat s'haurà d'adaptar el sistema educatiu".