El mateix dia que els presos polítics catalans sortien de la presó per un indult, s'ha produït un atac a la unitat de la llengua catalana al Congrés espanyol. El Congrés ha rebutjat una iniciativa de Junts que reclamava al govern espanyol que defensi "la unitat de la llengua catalana" a tot el territori sota administració espanyola, així com a Andorra o a la Catalunya Nord, de manera que es reconegui el català com "la llengua pròpia" de les Balears o del País Valencià tot i la diversitat de denominacions considerades cooficials.
Es tracta d'una proposició no de llei (PNL) que ha estat discutida en la Comissió de Cultura i Esport de Congrés, i que ha defensat la portaveu de Junts, Pilar Calvo.
Calvo ha recordat que el català és una llengua amb 10 milions de parlants a l'estat espanyol, inclosos els esmentats territoris, i ha criticat les "falses polèmiques" sobre la unitat lingüística, utilitzades per l'espanyolisme. La diputada ha aclarit que la unitat lingüística catalana "no es veu en cap cas qüestionada per l'existència d'altres denominacions territorials, tradicionals o populars com ara alguerès, valencià, mallorquí, menorquí, eivissenc, andorrà, formenterenc o fragatí", i ha reiterat que són, en tot cas, "denominacions alternatives" que es refereixen en tots els casos al català.
El portaveu de PSOE en aquesta comissió, Marc Lamúa, ha criticat la "continuada politització" en l'ús de les llengües cooficials que al seu entendre duen a terme els partits nacionalistes catalans, alhora que ha retret a PP i Vox —als quals ha titllat de nacionalistes espanyols més recalcitrants— una "hiperventilació" quan s'aborden aquesta mena de qüestions.
Pel PP, Óscar Gamazo ha titllat la PNL de "macabra broma amb la qual l'independentisme" pretén celebrar els indults concedits, i ha retret que Junts intenti carregar al seu entendre contra l'Estatut valencià i una suposada identitat lingüística secessionista en aquesta comunitat. "El català no és llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, i dir això causa vergonya", ha sentenciat.
Extremeny, madrileny i andalús
Per ERC, Marta Rosique ha opinat en el mateix sentit que Calvo, i ha remarcat que és una fantasia crear tot aquest fals relat "sobre la tesi que hi ha llengües diferents de la catalana a les Balears o al País Valencià". Ha posat com a exemple que sostenir aquesta qüestió equivaldria a dir que el castellà es divideix per llengües segons les regions a Espanya: l'extremeny, el madrileny o l'andalús.
Maria del Mar García (Unidas Podemos) ha defensat també "la unitat de la llengua catalana" amb les seves diferents denominacions en els diferents territoris i ha advocat per iniciatives polítiques per tal que el català tingui "una reciprocitat normalitzada" amb la qual s'hi garanteixi l'accés de qualsevol en qualsevol territori.
La representant del partit ultra Vox, Cristina Esteban, ha manifestat que el seu partit "està en contra d'aquesta fantasia independentista" que és "intolerant en el pla cultural i polític" i ha acusat el nacionalisme català de bastir "un imperi de subvencions" per crear els Països Catalans.