El jutjat penal número 22 de Barcelona ha condemnat a pagar una multa de 1.080 euros i una indemnització de 4.333 euros a un dels responsables de l'atac contra l'entrada dels estudis de Catalunya Ràdio el vespre del 27 d'octubre del 2017, dia de la declaració d'independència. El jutge li imposa una pena de sis mesos de sanció amb una quota diària de 6 euros com a responsable d'un delicte de danys causats a la porta de l'emissora, que també haurà de sufragar.

 

La sentència recull que un grup de violents va llençar pedres i un cadenat de ferro contra la façana i va fer-hi cops amb un casc.

Una "evident" actitud de fer mal 

L'autor dels fets, segons recull la resolució, es reconeix a les imatges, però considera que a la porta a la qual li va donar un cop de peu no era l'automàtica que dona accés a l'entrada de l'edifici, sinó una d'obertura manual.

 

 

A més, també es va defensar argumentant que eren "moments de tensió i que es va ofuscar" però que no volia fer mal. La sentència, però, considera provat que l'autor va participar en l'atac de manera "directa" i amb "intenció" i una "evident" actitud de fer mal.

Manifestació ultra a Artós 

El condemnat participava en una manifestació amb 800 persones, convocada per diverses entitats i partits, entre els quals la formació ultra Plataforma per Catalunya. Aquesta contrària a la independència, procedia de la plaça d'Artós, on se solen reunir els manifestants de dretes a la ciutat, i es dirigia a la plaça Espanya de Barcelona.

Com recullen vídeos difosos a les xarxes socials, aquest atac va impedir als treballadors de l'emissora poder sortir de les instal·lacions. 

atac espanyolista catalunya radio - sergi alcazar

Detall dels vidres de la porta de la cadena trencats després de l'atac espanyolista / Sergi Alcázar

Aquell mateix dia, un equip de BTV també va sortir mal parat de la manifestació després que els espanyolistes impedissin gravar als periodistes, els empentessin i trenquessin un retrovisor del cotxe de la cadena.

El 14 d'octubre de 2019, dia que es va publicar la sentència condemnatòria als presos polítics, l'emissora va tornar a ser assetjada per un grupuscle ultra. Així ho va denunciar el director de la ràdio pública catalana, Saül Gordillo, a través de Twitter.

Un atac a la llibertat de premsa 

L’assalt del 27-O és una de les agressions recollides el 2018 l’informe sobre el rànquing mundial de llibertat de premsa que pública anualment l’ONG Reporters Sense Fronteres, i que situa Espanya en la posició número 31 de la llista, dos punts per sota de la classificació anterior, per darrere de Sud-àfrica, Cap Verd o Liechtenstein.
 
L'atac a l'emissora exemplifica les agressions que han rebut els periodistes, tant dels mitjans de comunicació catalans com dels espanyols. L’informe explica que l'assetjament als reporters de cadenes més constitucionalistes passa per escridassar-los "premsa espanyola, manipuladora", mentre que les amenaces als professionals catalans arriben fins al punt de causar “greus desperfectes” a les instal·lacions de Catalunya Ràdio.
 

A la imatge principal, vidre de la porta de Catalunya trencat després de l'atac del 27-O / Sergi Alcázar