La campanya que el grup Acció per la Independència va iniciar contra els diversos monuments franquistes i falangistes que hi ha arreu de Catalunya no s'atura. I és que segons ha constatat la mateixa organització a través del seu canal de Telegram: "Com és possible que en quedin tants?".
L'últim atac s'ha produït aquest mateix dilluns al conjunt funerari de Ponts de Molins (Baix Empordà), el qual estava dedicat als anomenats "Mártires de Teruel". Es tracta de 17 oficials de l’exèrcit franquista, 21 soldats italians, un aviador alemany i tres eclesiàstics, que van ser afusellats per les tropes republicanes en la seva fugida cap a França l'any 1939. Entre ells hi havia el bisbe de Terol, Anselmo Polanco, i el coronel Domingo Rey d’Harcour.
"En arribar al lloc, vàrem trobar el monument ja vandalitzat. Només el vàrem haver de repassar. Algú se'ns ha avançat. Volem donar les gràcies a qui hagi fet la feina. Animem a persones i grups a seguir la feina. Que no quedi dempeus cap símbol del feixisme a les nostres terres", ha reivindicat Acció per la Independència.
Vilalba dels Arcs
Ahir diumenge, el grup va destrossar una làpida situada a Vilalba dels Arcs (Terra Alta) en honor als "màrtirs per Déu i per Espanya", en referència als soldats que lluitaven pel bàndol nacional.
I és que en aquest municipi es van viure uns durs enfrontaments durant l'inici de la guerra civil entre voluntaris carlins -que lluitaven amb els rebels- i els milicians republicans. Es van produir desenes de morts, la immensa majoria carlins.
"Mort, presó i exili; religió, imposició i militars; por, obediència i prohibició. Feixisme en estat pur. Combatre el feixisme és destruir, també, els símbols imposats. Avui la làpida ja no existeix", ha reivindicat el grup.
Santa Maria del Colell
El dissabte, el grup va tornar a Santa Maria del Colell (la Garrotxa) -on el dijous havia destruït un conjunt funerari dedicat a 48 presos falangistes executats al gener de 1939- per partir per la meitat una làpida en honor a un soldat del bàndol franquista que hauria estat executat en algun moment de la Guerra Civil.
"Només que busquis una mica, trobes símbols d'enaltiment del franquisme que, cal recordar-ho, ho és també del feixisme, allà on vagis. Com és possible que en quedin tants?", s'ha preguntat el grup. "Avui només en queden les restes [de la làpida]. Hem fet la feina que no fan les administracions", han sentenciat.
Avinyó
El divendres, el grup va ratllar i prendre foc un monòlit en honor als 'caiguts' "per Déu i per Espanya" que es troba situat a un marge de la carretera d'Avinyó (Bages). "Fa referència a juliol de 1936. Acabava d'esclatar la guerra", ha explicat el grup.
"Els seus familiars, amics i coneguts van saber des del primer moment on posar-hi flors o retre homenatge. No en sabem res de milers i milers de caiguts en la defensa d'una República democràtica. Només que són a vorals i marges de carretera o a fosses amagades pel feixisme. Avui ha caigut el monòlit d'enaltiment franquista", han etzibat.