L'Audiència Provincial de Barcelona ha comunicat aquest dilluns la decisió d'amnistiar el director de l'Oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, en la causa oberta contra ell pel viatge a Nova Caledònia. El tribunal considera que no hi ha hagut benefici personal de caràcter patrimonial en l'acusació de malversació que s'atribuïa a Alay i ha declarat el sobreseïment lliure de les actuacions en aplicació de la llei d'amnistia, així com l'extinció de la responsabilitat civil derivada d'aquell cas. El judici s'havia ajornat fins al mes de setembre i la Fiscalia demanava tres anys de presó i 17 d'inhabilitació.

El director de l'Oficina de Puigdemont va ser acusat de pagar amb fons públics un viatge a Nova Caledònia en qualitat d'observador el 2018, en el marc del referèndum d'autodeterminació que s'hi va celebrar. El fiscal va argumentar que aquesta visita era "aliena a les seves funcions", per la qual cosa el va acusar de malversació de cabals públics i prevaricació, a més va reclamar una indemnització a la Generalitat pels 4.732 euros que va costar el viatge.

No hi ha benefici personal

A diferència del Suprem, que s'ha negat a aplicar l'amnistia al delicte de malversació, l'Audiència de Barcelona es remet a la decisió del TSJC d'aplicar l'amnistia al conseller Miquel Buch i al mosso Lluís Escolà, en el sentit de considerar que la malversació que se li atribueix no ha tingut el propòsit d'obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial.

L'Audiència valora que aquells fets estan vinculats "directament o indirectament" tant al procés independentista català com al seu líder, per la qual cosa tenen encaix a la llei d'amnistia, atès que "van ser realitzats per qui en aquell moment, de manera manifesta i constatada, duia a terme funcions d'assistència, col·laboració, assessorament i representació, quant a responsable de la seva oficina".

La causa de Nova Caledònia no és l'única que tenia oberta el director de l'Oficina de Carles Puigdemont. Alay, que el mes de febrer passat va patir una greu hemorràgia cerebral per la qual va haver de ser intervingut d'urgència, està sent investigat també pel cas Volhov i la suposada trama russa del procés.

Desmenteix el Suprem

L'advocat de Josep Lluís Alay i de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha subratllat el fet que l'Audiència es posiciona en el mateix sentit que el TSJC i discrepa del Tribunal Suprem pel que fa la interpretació de la malversació. El jutge instructor del Suprem Pablo Llarena va rebutjar aplicar l'amnistia al president a l'exili amb l'argument que en la malversació per dur a terme el referèndum hi va haver un propòsit de benefici personal de caràcter patrimonial i va afectar els interessos financers de la UE, dos de les excepcions que preveu la llei d'amnistia.