Frau de llei confirmat. L'Audiència de Barcelona ha arxivat la peça de la suposada ingerència russa en el procés d'independència de Catalunya, que va obrir el jutge Joaquín Aguirre per a investigar els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont pel delicte de traïció, juntament amb una desena més de persones, segons una resolució coneguda aquest dimarts. El tribunal retreu al titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona  que l'ha desobeït i li recorda que ja li va ordenar, el juny passat, que tanqués la investigació del cas Volhov, i que enviés el cas a judici o l'arxivés. El magistrat, però, va crear una peça nova, en la qual va incloure nous investigats, com els presidents catalans i els va denegar l'amnistia.

En la resolució, l'Audiència de Barcelona acusa el jutge Aguirre de fer "una irregular maniobra processal que suposa de facto un incompliment dels acords per aquesta secció 21 en la seva funció revisora en la segona instància de les resolucions de l'instructor donant resposta així a la petició de tutela judicial efectiva efectuada per les parts a través dels recursos".

Els afectats de la nova peça

A més dels presidents Mas i Puigdemont, el jutge Aguirre va incloure en la nova investigació a Elsa Artadi, Víctor Terradellas, Jordi Sardá, Zeus Borrell, Natàlia B., Miquel Casals, el periodista Carles Porta,  Aleksander Dimitrenko, el director de l'oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay, i el seu  advocat, Gonzalo Boye. La majoria de les seves defenses van demanar a l'Audiència de Barcelona que aturés la deriva del jutge Aguirre, ara aconseguit. Van acusar-lo de "frau de llei", i l'Audiència de Barcelona els dona la raó. La resolució del jutge Aguirre "és un clar i flagrant  incompliment de què va acordar la secció 21", remata el tribunal.

En mans del Tribunal Suprem

Ara, el Tribunal Suprem haurà de decidir si enterra el cas de forma definitiva, ja que el magistrat va elevar-li la peça de la ingerència russa a l'estiu. En aquest sentit, l'Audiència de Barcelona ja detalla que enviarà la seva resolució a l'alt tribunal espanyol -que li havia requerit i esperava-  "als efectes que procedeixin". En concret, el tribunal "declara nul·la de ple dret" la resolució del jutge Aguirre, del 21 juny passat, en la que crea la nova peça russa, i el tribunal recorda que  la seva resolució "és irrecurrible".  Per tant, tot ha de conduir a l'arxivament definitiu. El jutge  Aguirre va elevar al Suprem el cas per l'aforament de Puigdemont, quan era europarlamentari, i del diputat de Junts, Francesc de Dalmases.

"Usa un subterfugi processal"

En una duríssima i clarificadora resolució, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona retreu al jutge Aguirre que utilitzi "un subterfugi processal" per tirar endavant una nova peça de la suposada trama russa i no fer-li cas. El tribunal  li va ordenar  que tanqués la investigació del cas Volhov  o peça 2 fins a l'1 d'agost de 2023, perquè no s'havien fet noves investigacions, i a petició de la defensa de l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell. El magistrat, però, va aprofitar una altra peça del cas Diputació (la causa mare), la de Catmon-Igman, per continuar la investigació del cas Volhov, amb un nou nom: ingerència russa a l'independentisme català.

 

"Sorprèn, doncs, que ara, utilitzant un subterfugi processal, l'instructor obviï les clares instruccions impartides per aquesta Secció 21  i traslladi part dels fets que s'investigaven en la peça separada 2 a una nova peça separada que fa derivar de la peça separada Catmon i Igman amb l'excusa que en aquesta es van obtenir els telèfons confiscats a l'investigat Víctor Terradellas, el contingut del qual va ser objecte d'anàlisi per la policia judicial i va donar lloc a la peça separada 2", manifesta el magistrat Joan Rafols, ponent de la resolució del tribunal.

L'Audiència, a més, insisteix que els delictes investigats a la peça de Catmon, sobre suposades irregularitats de subvencions, són diferents de la peça 2, centrada en la malversació de fons per suposadament finançar l'independentisme català i que després va derivar en la ingerència russa.

La guerra híbrida i "divagacions"

El tribunal també qüestiona que la nova peça creada pel jutge s'aporti nova informació o indicis delictius. "Més enllà de les consideracions generals abocades per l'instructor en la resolució recorreguda sobre la guerra híbrida i la ingerència russa, la cita d'informes treballs doctrinals i periodístics, divagacions sobre qüestions polítiques i filosòfiques, així com l'exposició de dades biogràfiques d'alguns investigats, tot això esquitxat amb opinions purament personals de l'instructor i  la seva pròpia visió sobre l'evolució històrica del denominat procés, hi ha manca de rellevància als efectes jurídics penals que aquí interessen", afirma la secció 21 de l'Audiència per afegir-hi que la informació  bàsica ja la tenia el 2018.

Vulnera drets dels investigats

Davant aquest incompliment del jutge Aguirre, l'Audiència de Barcelona comparteix el que diuen les defenses dels investigats, que "en incomplir una resolució ferma d'un tribunal, vulnera el dret fonamental a la tutela judicial, el dret de defensa, els principis constitucionals de legalitat i seguretat jurídica, així com normes essencials del procediment i constitueix un frau de llei".

Per tot això,  el tribunal declara la resolució del jutge Aguirre "nul·la de ple dret" i hi afegeix que "comporta la nul·litat de totes les actuacions judicials que d'ella derivin i l'arxiu de la peça separada que d'ella dimana". És a dir, enterra unes de les darreres investigacions contra l'independentisme català.

La Fiscalia, en defensa del jutge Aguirre

La duresa d'aquesta resolució de l'Audiència de Barcelona contrasta amb l'escrit  presentat recentment per la Fiscalia Superior de Catalunya que justifica l'actuació del jutge Aguirre en el cas Volhov i demana al TSJC que no accepti la querella presentada per Puigdemont, Alay i Boye contra ell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!