L’aplicació de la llei d’amnistia s'endarrereix encara més per a la trentena d’excàrrecs del Govern investigats per l’organització de l’1-O i de la despesa Exterior. L’Audiència de Barcelona ha comunicat als investigats que estima parcialment el recurs presentat per la Fiscalia i deixa sense efecte la seva providència de l’11 de juliol passat en què acceptava analitzar si aplica la norma de l’oblit penal només per als processats de l’1-O, sense comptar la desena d’investigats de la despesa Exterior perquè es van incorporar després al procediment i encara no estan processats. És a dir, la secció 21 de l’Audiència de Barcelona ha admès que va perdre la competència de la causa de l’1-O quan la secció 2a va unificar-la amb la d’Exteriors, investigada inicialment pel jutjat d’instrucció 18.

Ara la magistrada del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, Alejandra Gil, haurà d’acabar la investigació —com demanen les fiscals Isabel Nevot i Teresa Duerto— per tal que indiqui quines persones estan processades i després puguin demanar-ne l'amnistia, segons una resolució del 30 de juliol notificada aquest dilluns i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat. Aquest fet implica que la causa pot trigar mesos, si es compten els recursos, fins que es conclogui. Per contra, la majoria de defenses demanen que la magistrada del jutjat 13 enviï “de manera immediata” la causa a l’Audiència perquè tots siguin amnistiats.

Instrucció no acabada

El raonament de les fiscals és que la llei 1/2024 indica que l'anàlisi de si escau aplicar l'amnistia "es realitzi de manera urgent i preferent i en el termini de dos mesos, però —hi afegeixen— de cap manera implica que no hagi de seguir-se la tramitació processal que correspongui ni que hagi de paralitzar-se la causa, paralització no imputable a les parts". I conclouen que en la part d'Exteriors "no s'ha acordat ni el processament o no processament, ni s'ha conclòs el sumari", i que entenen que "l'excepcionalitat de la norma invocada no pot repercutir en una inacció al que processalment és degut conforme a la Llei d'Enjudiciament Criminal".

En la resolució, l'Audiència de Barcelona admet: "La veritat, és que el sumari actualment continua sense estar conclòs i en conseqüència no tenim la competència que cal per a resoldre sobre l'afectació de la Llei orgànica 1/2024 dels processats i investigats, si a això pertoqués i de tots els fets que en l'actualitat comprengui el sumari". Així, la titular del jutjat d'instrucció 13 ha de decidir ara què fer.

Dues causes unificades

La causa de l'1-O i la d'Exteriors es van unificar a petició de l'exsecretari d'Afers Exteriors, Aleix Villatoro, defensat per Ramón Setó, i l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo, defensat per Judit Gené, perquè estaven imputats pel delicte de malversació en totes dues investigacions per fets connexos, fet que els podria provocar un càstig més gran. L'advocat David Aineto, en nom del processat David Palanques, va ser el primer a sol·licitar l'amnistia per aquest responsable de l'àrea TIC del Departament de Treball.

A més de Royo i Villatoro, els investigats per la despesa d'Exteriors són l'exconseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva —tot i haver estat condemnat per l'1-O pel Suprem— i els excàrrecs del Govern del 2017: Antoni Molons, Jaume Clotet, Joaquín Nin, Amadeu Altafaj, Ignasi Genovés, i Teresa Prohías. La unificació ha beneficiat els investigats, tot i que el sumari té dues velocitats.

Consultes al TC i el TJUE

En la primera resolució, de l'11 de juliol, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona preguntava a les parts si havia de consultar el Tribunal Constitucional (TC) i el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre la legalitat de la llei d'amnistia, fet que ja n'endarreria l'aplicació. Un bloqueig de la norma que va iniciar el Tribunal Suprem en la causa dels líders polítics, com del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb els càrrecs d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, que en el seu cas ha decidit consultar al tribunal europeu si es pot amnistiar la malversació de l'1-O. El Tribunal Constitucional tindrà aviat sobre la taula la consulta del Suprem contra l'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!