Nova resolució contrària a aplicar la llei d'amnistia del procés. La secció 21 de l'Audiència de Barcelona ha preguntat a les acusacions i a les defenses de la trentena d'excàrrecs del Govern processats per l'1-O si se'ls ha d'amnistiar. Això no obstant, el tribunal també els pregunta ja si ha de consultar sobre la legalitat d'aquesta norma al Tribunal Constitucional (TC) o al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE),  malgrat que no precisa quins drets s'haurien vulnerat amb la llei, segons la providència comunicada aquest dijous pel gabinet de premsa del TSJC. Tenen 10 dies per fer-ho.

Amb aquesta resolució, aquest tribunal se suma a la sala civil i penal del TSJC d'endarrerir l'aplicació de l'oblit penal als investigats per l'organització del Referèndum, com ha fet amb els comandaments d'Esquerra Josep Maria Jove i LLuís Salvadó. Per la seva part, el Tribunal Suprem també ha frenat l'amnistia de tres activistes i proposa a les parts de preguntar al Tribunal Constitucional si la llei d'amnistia és  o no anticonstitucional.

 

 

Els investigats d'Exteriors, no?

En la providència, l'Audiència de Barcelona demana a la  titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona que "exclusivament" li derivi la causa de la vintena d'excàrrecs, funcionaris i empresaris, que van ser processats el 2021 i que estaven a un pas de judici. Això no obstant, la causa va retornar al jutjat perquè  se li van acumular una desena d'excàrrecs d'Exteriors, que inicialment van ser investigats al jutjat d'instrucció 18 de Barcelona i van ser derivats al jutjat 13.

La unificació de les dues causes la  van demanar  les defenses l'exsecretari general de Diplocat, Albert Royo, i de l'exsecretari d'Afers Exteriors, Aleix Villatoro, perquè no fossin perjudicats en dues causes separades i "connexes". Els investigats d'Exteriors, però, no han estat processats encara. L'exconseller Raül Romeva  és un d'ells.

Les defenses dels excàrrecs de Junts i ERC ja  estudien l'abast de la resolució de l'Audiència de Barcelona. Inicialment, la titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, Alejandra Gil, va resoldre d'enviar tota la causa a l'Audiència perquè valorés si els investigats s'havien d'amnistiar. La Fiscalia va presentar recurs en contra i va indicar-li que havia d'acabar la instrucció amb els investigats d'Exteriors. La magistrada ja ho ha denegat i ha raonat que  en les causes que es tramiten com a sumari la fase intermèdia li correspon a l'Audiència. Alhora, hi afegeix que la llei d'amnistia indica que la tramitació ha de ser "preferent i urgent" i, que res diu d'acabar la instrucció.

Ara, doncs, la secció 21 de l'Audiència haurà d'aclarir què passa amb els investigats d'Exteriors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!