Insòlit. L’Audiència de Barcelona ha preguntat al magistrat que investiga l’espionatge del president Pere Aragonès amb el programari Pegasus si s’ha plantejat aplicar la llei d’amnistia. En aquest cas, la beneficiària seria l’exdirectora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, que és, per ara, l’única investigada en aquest procediment, denunciat per Esquerra Republicana. La llei de l’oblit penal no  recull cap referència als serveis secrets, tot i que sí que considera amnistiables les conductes "realitzades en el curs d'actuacions policials dirigides a dificultar o impedir" les accions emmarcades en el procés, com ara l’1-O. És per això, que un jutge de Barcelona  ha amnistiat els 46 agents de la policia espanyola, processats per pegar veïns en centres de votació, tot i que la resolució ha estat recorreguda per Òmnium, Irídia, i l'ANC. 

En la providència, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat  aquest dilluns, la secció 9a de l’Audiència de Barcelona, pregunta al jutge del cas Pegasus, el titular d’instrucció 29 de Barcelona, si “d’ofici o a instàncies d’una de les parts” ha plantejat l’aplicació de la llei orgànica 1/2024, i “si, en cas positiu, s'ha resolt sobre la llei".  És a dir, és una invitació a fer-ho o a demanar-la, ja que ni el magistrat ni la defensa han demanat aplicar la llei d'amnistia. Per ara.

Aturar el moviment independentista

El govern espanyol del PSOE va admetre que  havia espiat Pere Aragonès i una desena més d'independentistes, amb el permís del jutge de control del Suprem, i davant el que considerava un perill secessionista. En aixecar parcialment el secret d'aquest espionatge, en els expedients s'indica que es volia aclarir els inversemblants vincles d'Aragonès amb els CDR o Tsunami, el 2019 i 2020. La investigació de Catalangate va destapar que s'havien espiat més de 60 persones del moviment independentista català. Si ara, l'Advocacia de l'Estat o la Fiscalia demanen que s'apliqui la llei d'amnistia a l'exdirectora del CNI, hauran d'afirmar obertament que era per  frenar el moviment independentista, com recull la norma per a les accions policials.

Recurs pendent sobre la imputació d'Esteban

D’aquesta forma, l'Audiència de Barcelona ha ajornat el recurs d’apel·lació plantejat per l’Advocacia de l’Estat, que porta la defensa d’Esteban, i amb el suport de la Fiscalia perquè el jutge arxivi la seva imputació. El magistrat Santiago García sosté que cal aclarir la implicació del CNI en l’espionatge d’Aragonès, com també el seu advocat, Andreu Van den Eynde. Fins i tot, ha declarat una part  de la investigació secreta, a petició de l'acusació  d'ERC, per tal que els serveis secrets no destrueixi proves.

Paral·lelament, en la desena de causes obertes per l'espionatge a membres d'Òmnium, la CUP, l'Assemblea i altres càrrecs d'ERC cap jutge per ara no ha imputat a cap responsable del CNI ni del govern espanyol, tot i les evidències en els seus mòbils.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!