L'aplicació de la llei d'amnistia no s'està aplicant a tothom i diversos condemnats podrien veure la seva situació revisada. És el cas dels quatre ultres condemnats a 3 anys i mig de presó per haver apallissat un independentista després d’una concentració espanyolista a la plaça Artós de Barcelona, el 17 d’octubre de 2019, en el marc de les protestes per la sentència del procés. Ara, l'Audiència de Barcelona demana als advocats dels 4 condemnats, a la Fiscalia i a l'Ajuntament de Barcelona —exerceix d'acusació— que es manifestin sobre si es pot "plantejar la qüestió d'inconstitucionalitat" de la llei d'amnistia, ja que, podria "vulnerar el principi d'igualtat", segons detalla El Periódico. El jutjat Penal número 17 de Barcelona va imposar una pena de presó per un delicte de lesions, amb les agreujants d’actuar amb abús de superioritat  i de discriminació per ideologia, i l’atenuant de reparació del dany a un d'ells en haver aportat al jutjat una part dels 10.800 euros de la indemnització imposada. 

"Agressió brutal"

Els atacants portaven pals, tubs metàl·lics i pedres en el moment en el qual van sorprendre el denunciant entre el carrer Balmes i Rosselló. El dia dels atacs grups d'independentistes organitzats per Tsunami Democràtic, antifeixistes i d'extrema esquerra havien convocat una protesta al centre de Barcelona per la sentència contra els líders del procés. El mateix dia, 250 persones vinculades a grups d'extramadreta van convocar una protesta a la plaça d'Artós de Barcelona. La sentència apuntava que en aquesta concentració es van poder observar "salutacions amb el braç alçat utilitzat en el règim de terror del Tercer Reich alemany", es van entonar "càntics" de l'himne franquista "Cara al Sol" i es van poder veure banderes espanyoles preconstitucionals amb l'àguila i banderes amb la creu de Borgonya. 

Un grup d'ultres que van assistir a aquesta concentració es van desplaçar a la zona on estaven els grups independentistes, un total de 10 ultres van atacar a la víctima després d'identificar-lo com a independentista. Segons va apuntar el magistrat en la sentència, els acusats "van actuar guiats per la seva profunda animadversió a la ideologia independentista que van atribuir a la víctima, que va ser brutalment agredida; acció injustificada i mereixedora de retret social i penal". El magistrat també considerava provat el relat de la víctima, la qual —sosté— "va rebre un atac en grup i per sorpresa", i els acusats van donar-li cops de puny i puntades de peu quan era a terra. A més dels cops per tot el cos, el jove va patir la perforació del timpà, que al final no li ha causat dèficit auditiu. El jutjat va considerar provat que els atacants van fer "cinc cops amb un pal al cap i el tronc" a la víctima; a més, li van llançar "una pedra a la boca" i "sis puntades" de les quals almenys dues van impactar en la seva cara. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!